Пенчо Милков: България има нужда от модерна армия и оръжие, но не на всяка цена
Секция: ПОЛИТИКА
20 Юли 2019 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пенчо Милков: България има нужда от модерна армия и оръжие, но не на всяка цена

/КРОСС/ „Ние, от БСП, сме за модернизацията на българската армия и закупуването на нови самолети, но подписването на този договор нарушава две гласувания в парламента - за максималния размер на сумата за самолетите и начина на плащане". Това каза Пенчо Милков, секретар на ПГ на „БСП за България", пред БНТ. Той коментира, че България има нужда от модерна армия и оръжие, защото силата не е въпрос само на начина, по който се използват въоръжените сили, тя има и задържащ ефект, но това според него не трябва да се реализира на всяка цена. Пенчо Милков добави, че в решението на Народното събрание за закупуването на нови самолети са заложени определени изисквания, които също не са изпълнени от преговарящия екип. „В преговорите не са достигнати такива добри условия, както в други държави членове на НАТО", коментира още социалистът.
„Убеден съм, че колегите от ГЕРБ не поддържат тезата, че субсидията на партиите трябва да е 1 лев на глас. Това финансиране не дава възможност на партиите да изпълняват функциите, заради които го получават", каза още Пенчо Милков. Според него президентът е трябвало да наложи вето на целия закон, защото разрешаването за финансиране на партиите от юридически лица е изключително грешно. „Надявам се парламентът да уважи това вето, защото ако се отвори вратата- финансирането от фирми да е почти неограничено, партиите няма да защитават интересите на гражданите, а на фирмите, които ги финансират", заяви Милков. Той добави, че е убеден, че ГЕРБ ще променят мнението си и субсидиите няма да останат 1 лев за глас.
Във връзка с пробива в системата на НАП, Пенчо Милков заяви, че развитието на новите технологии е важно, но данните на хората трябва да бъдат защитени. „Защо този проблем не възниква така често в големите телекомуникационни компании, банковия и застрахователния сектор, които имат не по- малки масиви от данни? Защото държавният служител няма да направи стрес тест, например, ако не му се възложи, докато в частните компании се отделят големи ресурси за защита", категоричен бе социалистът.