Дни на отворените врати в обсерваторията "Мусала" към БАН
Секция: Наука
20 Юли 2019 10:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дни на отворените врати в обсерваторията "Мусала" към БАН

/КРОСС/ Инициативата "Дни на отворените врати" в Базовата екологична обсерватория "Мусала" към БАН ще се състои днес и утре /с резервни дати 10 и 11 август/, и на 27 и 28 юли /с резервни дати 17 и 18 август/, ако не позволят метеорологичните условия това да стане на първоначално планираните дати. Това съобщиха от БАН.

Базовата екологична обсерватория "Мусала" е част от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, и се намира на най-високия връх на Балканския полуостров - Мусала, който е на 2925,4 метра надморска височина в Рила планина.

Уникалното географско разположение на връх Мусала, на границата на долната тропосфера, позволява в обсерваторията, в допълнение към традиционните изследвания, свързани с космическите лъчи, да се извършват и изследвания за глобалното изменение на климата, за преноса на трансгранични замърсявания, за възможни корелации на интензивността на космическите лъчи с атмосферните параметри, поясняват учените.

Всички, които имат желание да посетят уникалната обсерватория и да разберат повече за дейността й от българските специалисти, които работят там, могат да го направят на посочените дати. Резервните дати са предвидени в случай, че метеорологичните обстоятелства на основните дати не са подходящи за изкачване до върха.