Морските пещери край Тюленово привличат гмуркачите
Секция: Туризъм
20 Юли 2019 17:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Морските пещери край Тюленово привличат гмуркачите

/КРОСС/ Повече румънци, отколкото българи идват в един от най-малко известните, а най-интересните курорти на България. Малкото селце Тюленово е на скалистия бряг, оформен като да е в Ирландия над най-чистото море по нашето крайбрежие. Диво и красиво е най-точното определение за това неповторимо място само на час път, от морската ни столица Варна, на средата между нея и румънската Констанца.

Румънците идват тук главно заради скачането от високите приказни скали и катеренето по тях. Но Тюленово е може би единственото място за гмуркане по нашето крайбрежие, което дава възможност за наистина уникално преживяване за навлизането в морските пещери. Името, което носи след връщането си в България селото идва от тюлените - монаси, които пуска на свобода румънската кралица Мария и те се установяват точно в тези скални форми под повърхността на водата.

Според местните хора останките на единия са намерени от немски гмуркач в една от пещерите в морето още преди 4 десетилетия, но други вярват в легендата, че нови и нови поколения от тези симпатични закръглени животни се въдят в морето около кръстеното на тях селце.

Все самотата, явно покрай тюлените - монаси, е дала повод за имената и на природните забележителности наоколо. Най-дълбоките пещери са наречени Самотника и Самотната канара, наред с Мартина и Дупката. Вероятно, защото мястото е тихо и мистично, свободно от ужасяващата ни представа за туристическа индустрия с бетона и мутробарока на хотелите. Поради каменния бряг, водата е кристална, тюркоазена до смарагдова като оттенък, най-чистата по крайбрежието на България. Което ще прозвучи странно на онези, които знаят, че тук се добива нефт вече 68 години. Това е първото находище на България, а сондата си стои и сега, повече туристическа атракция, отколкото нещо друго.

Важно е да се знае, че наред с черното злато - за съжаление, в недостатъчно количество, на високия бряг се изпомпва от недрата на земята минерална вода. Тя е лековита за невралгии и бъбречни заболявания, твърдят специалистите. За разлика от петрола, тя изтича в морето, както става примерно в Исландия.

Приятни къщи за гости като Докторската са място за настаняване, ако чарът на този подобен на ирландски бряг ви плени и решите да останете за по-дълго в Тюленово. Eдноименният хотел има невероятно висока оценка в booking.com, която не изненадва. Той е кацнал на скала над брега, а от панорамната тераса на ресторанта му се разкрива удивителна гледка към морето и миниостровче точно срещу него. Интериорът е дизайнерски, някои стаи дори имат бани със стъклени стени, за да не се изпуска изгледът. Кухнята също е отлична. Цената от 55 евро на нощ с включена закуска е по-ниска от качеството, особено съпоставена с грабителските тарифи на далеч по-лоши хотели по нашето море, само защото са в грозните ни туристически комплекси.