Министър Горанов: В момента не се налага да сменяме ЕГН-та и лични документи
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Юли 2019 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Горанов: В момента не се налага да сменяме ЕГН-та и лични документи

/КРОСС/ "В момента не се налага да сменяме ЕГН-та и лични документи. До скоро ЕГН-тата на всички българи висяха по избирателните списъци. Пак ще кажа, че с изтичането на тези лични данни не може да се извърши престъпление без да се наруши някой друг закон. Ако някой докаже, че е е пряко засегнат и потърпевш от изтичането на тези данни, държавата ще понесе своите наказания. Не трябва да истеризираме с тази тема", подчерта финансовият министър в предаването "Панорама" по БНТ.
В САЩ също изтекоха секретни и разузнавателни данни. Такива кризи има навсякъде по света. Не съм специалист по разузнаване, за да коментирам дали е по укоримо да ти разкрият разузнавателните данни или това да изтекат масивите на НАП. Казвам това не за да се оправдавам, а по-скоро, за да призова, че не трябва да истеризираме. Такива атаки има в цял свят. Не омаловажавам този проблем. Целта е да работим и занапред да не се допускат такива кризи.

"В НАП носят вина", каза още финансовият министър .
Най-лесно ще е да уволним 3-4 служители на НАП от и без това малкото ИТ специалисти в държавната администрация. Трябва да изчакаме резултатите и тогава ще преценим.
За мен целта е да работим и да не допускаме повече такива атаки. Не искам да героизираме едно такова престъпление. Дори и да кажем, че хакерът е искал да отмъсти за нещо на политиците, то той го прави с данните на милиони честни български граждани, които си плащат данъците.
За мен много по-правилно би било този човек да дойде при нас и да каже: "Абе ей, много сте тъпи. Системата ви се пробива лесно, а аз не искам като гражданин това да е така. Дайте да направим нещо". Това е едната гледна точка. Аз днес използвах една метафора - ако си забравиш колата отключена и някой ти я открадне, това не те прави виновен. В случая не говоря за конкретно лице. За мен атаката е извършена от България. Не искам да влизам в конспиративни теории, че това е политическа атака или така на някой млад човек, за която няма яснота защо е направена", каза още Горанов.

"Американското законодателство не позволява сделката за F-16 да се плати разсрочено. За мен важното в дебата за изтребителите беше нови самолети и НАТО. Ние взехме най-новите самолети и то от най-голямата държава-членка на НАТО", коментира Горанов сделката за закупуване на изтребителите F-16.
"Работа на опозицията е да иска оставки. При БСП обаче това се случва само на базата на скандала. При тях това е стратегия. Те се опитват да правят политика само чрез скандали и фалцет. Мога да напиша докторантура на тема за фалцета в политиката", разкри Владислав Горанов.