Започва Четвъртият летен фестивал „Опера на върховете“- Белоградчишки скали
Секция: КУЛТУРА
20 Юли 2019 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва Четвъртият летен фестивал „Опера на върховете“- Белоградчишки скали

/КРОСС/ От 20 юли до 4 август в Белоградчик ще се проведе Четвъртият летен фестивал „Опера на върховете"- Белоградчишки скали. Този фестивал се роди по идея на академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Според него Белоградчишките скали, с удивителната си красота, трябва да бъдат видени от туристи от цял свят, тъй като са признати като истинско чудо на природата и са един от стоте национални туристически обекти на България. По пътя към тях се минава през древната белоградчишка крепост, построена още от времето на Римската империя.

Белоградчишката крепост е не само исторически паметник, но и синоним на национално мъжество, героизъм и стремеж за свобода на българите от този край.

България е членка на Европейския съюз, но трябва да запази своята национална културна идентичност. Да развива с новаторски устрем настоящите си и бъдещи традиции. Академик Карталов изтъква, че „ ...българите имат силата и духа да се борят за своето достойнство и независимо място в европейския дом, да са горди и съизмерими в него с величието на историята и постиженията си. Още в нас, 225 души артисти на Софийската опера, звучи ехото на Алпите, където имахме дързостта, увереността и способността да представим България в Бавария и да привлечем публика от целия свят. И това ми даде този тласък - да продължим напред по тези стъпки към върховете на оперното изкуство, към Белоградчик. Ето, успяхме с „Пръстена" на Вагнер, защо да не продължим да привличаме чуждестранна публика в България. Оттук дойде и наименованието „Опера на върховете".

Очаква се тази година интересът към фестивала в Белоградчик да е още по-голям. Миналата година за събитието пристигнаха 60 почитатели на операта и балета от Полша, 2 автобуса с летуващи от круизни кораби по Дунава, фенове от Румъния, Македония, Сърбия и др. Жител от Ню Йорк за трети път посети фестивала. На силен интерес се радва фестивалната пещерна импресия в три части „Вагнер Магура, богове, великани, джуджета, валкюри".

Тази година фестивалът в Белоградчик се открива на 20 юли с премиерната постановка „Кармина Бурана" по музика на Карл Орф. Следва балетът „Дамата с камелиите" по музика на Джузепе Верди и Сергей Онсоф на 21 юли.

На 26, 27 и 28 юли публиката ще може да бъде с оперите „Трубадур" от Джузепе Верди, „Кармен" от Жорж Бизе и „Турандот" от Джакомо Пучини.

На 1, 2, 3 и 4 август гостите на фестивала ще гледат прочутия мюзикъл „Мамма mia" - музика и текст Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

За жителите на Белоградчик този фестивал е необходим и за икономическото и културното съживяване на региона чрез развитието на културния туризъм с построяването на нови хотели и къщи за гости. Стотиците зрители и артистите, настанени хотелите и ползващи услугите в града, оживяват местната икономическа среда.

Белоградчишката крепост „Калето" отстои на 1км от центъра на град Белоградчик, откъдето до крепостта има асфалтов път и паркинг за коли.