Колона от коли по пътя за Роженския събор
Секция: Автомобили
20 Юли 2019 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колона от коли по пътя за Роженския събор

/КРОСС/ Над 200 хиляди посетители са преминали през съборното селище на Роженските поляни вчера и днес до обяд на поляните на Рожен, съобщиха организаторите на събора.Информацията е, че от Пловдив пристигат още хиляди автомобили и затова движението се спира до буферните паркинги в Чепеларе, Пампорово и Смолян. А от там се пускат само автобусите от обществения превоз, извозващи хората на 30 минути, съобщи "Марица".

На подхода за Рожен от село Проглед, където се сливат трасетата от Пампорово и Пловдив, се получиха километрични колони. Освен леки автомобили към събора пътуват и много автобуси от различни населени места с хора, организирани на обществен принцип.

А на поляните има паркирани стотици автомобили, полиция и жандармерия регулира по всички трасета към събора движението.

"Средно по 100 хил. души на ден очакват организаторите на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019". Голяма част от тях пътуват за проявата със собствените си автомобили.

С цел превенция, институциите предприемат мерки не само за организация на движението, но и за допълнителен акцент на пътната безопасност по време на събора.

Зони за съвети по пътна безопасност

На Роженските поляни е обособена Зона за пътна безопасност. На проявата присъстват и стотици деца като за тях се провеждат редица игри и открити уроци, които да ги научат на основни правила по пътна безопасност. Често на подобни масови прояви, където има голям брой автомобили, за съжаление, се случват и тежки инциденти преди и след техния край. Целта на организаторите е по време на цялото мероприятие да се засили вниманието на гостите, за да шофират внимателно и отговорно от и към дома си", съобщиха от Агенция "Пътна безопасност".

Американка пя "Девойко, мари хубава"

"Девойко, мари, хубава", изпълнена от 28-годишната Рейчъл от Тексас, бе най-аплодираната изява през втория ден на Роженския събор. Младата американка посещава за първи път България, след като вече е влюбена в българския фолклор. Рейчъл разказа пред журналисти, че сама е научила българските песни, слушайки ги от записи в интернет. Допълва, че е очарована от първата си среща с България, която, по думите й, има най-хубавата фолклорна музика с най-сложния ритъм.