Учени установиха връзка между рентгеновите изследвания и раковите заболявания
Секция: Наука
20 Юли 2019 16:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени установиха връзка между рентгеновите изследвания и раковите заболявания

/КРОСС/ Група учени от университета в Кеймбридж във Великобритания установиха, че дори малки дози радиация, еквивалентни на проведени три сесии компютърна томография, които в момента се считат за безопасни за хората, увеличават броя на клетките с мутации на ген P53, отговорни за отключването на онкологични заболявания. Изводите на учените са публикувани в прессъобщение на сайта на MedicalXpress, съобщава РИА Новости.

Учените са открили, че безопасните нива на радиация увеличават броя на клетките с мутации в гена P53, които са свързани с висок риск от развитие на рак. Експериментите показват също, че въвеждането на антиоксиданти в организма преди рентгеново изследване позволява на здравите клетки успешно да се справят с появяващите се клетки, в които генът на P53 е „увреден". Въпреки това, учените смятат, че такава терапия може да навреди на здрави тъкани, допринасяйки за разпространението на дефектни клетки.

Един от авторите на изследването, професор Фил Джоунс от университета в Кеймбридж, отбеляза, че рисковете от компютърна томография и рентгенови лъчи не са напълно изучени, а настоящото изследване помага да се разберат по-добре последиците от ниските дози радиация и опасностите, които тя може да донесе.

В организма на всички хора има мутирали клетки, които могат да се превърнат в рак, включително и с мутации на P53. Броят им нараства с възрастта, но много малко от тях се развиват в злокачествени клетки.

По-рано френските лекари откриха, че пиенето на сок и газирани напитки може да доведе до развитие на онкологични заболявания. Изследователите откриха връзка между пиенето на сто милилитра напитка, съдържаща захар, включително 100 % плодов сок, и увеличаване на риска от развитие на онкологично заболяване с 18%,а на рак на гърдата с 22%.