Лондон изпрати предупреждение към Иран
Секция: СВЯТ
20 Юли 2019 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лондон изпрати предупреждение към Иран

/КРОСС/ Британският външен министър Джереми Хънт е разтревожен, че Иран е поел по „опасен път", след като вчера завладя петролен танкер, плаващ в Ормузкия проток под флага на Великобритания. Хънт е кандидат и основен конкурент на Борис Джонсън за лидер на британската Консервативна партия и евентуален бъдещ премиер.

Иранската агенция "Фарс" съобщи, че корабът Stena Impero е отведен в пристанището на Бандер Аббас, след като заяви, че танкерът е участвал в инцидент с ирански риболовен кораб.

„Вчерашните действия в Персийския залив показват тревожни признаци, че Иран може да избере опасен път на незаконно и дестабилизиращо поведение след законното задържане на петролния танкер от Гибралтар", заяви Хънт в Twitter. „Както казах вчера, нашата реакция ще бъде обмислена, но силен. Опитвахме се да намерим начин за решаване на проблема с Grace 1, но ще гарантираме безопасността на нашите кораби", добавя той.

Припомняме, че Британският флот конфискува иранския танкер Grace 1 в Гибралтар на 4 юли по подозрение в контрабанда на петрол за Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз.