Природозащитници сигналиризат, че се прокарва път в защитена зона Силистар
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Юли 2019 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Природозащитници сигналиризат, че се прокарва път в защитена зона Силистар

/КРОСС/ Природозащитни организации сигнализират за унищожени дървета и прокарване на път на плаж Листи, в защитена зона Силистар, част от Природен парк "Странджа". В социалните мрежи те разпространяват снимки и видеа показващи прясно прокарания с булдозер път.

Природазащитниците твърдят, че дейностите се извършват във връзка със снимането на реалити предаване на една от Националните телевизии. Тома Белев от Асоциация на парковете в България припомня, че е забранено прокарването на нови пътища на територията на защитената зона "Силиистар".

"Получихме сигнал от човек на място. Тя е заснела, как на плажа Листи, най-големият от трите плажа, които е класирало Министерството на туризма, има създаден път до него. Ние не можем да преценим дали е съществуващ или е разчистван стар път към него. Това, което се вижда от самите кадри е, че са премахвани и избутвани дървета."Те са подали сигнал до Регионалната инспекция по околна среда и водите - Бургас, дирекцията на парк "Странджа" и Регионалната дирекция по горите в Бургас.

Кметът на община Царево Георги Лапчев заяви, че при него такъв сигнал не е пристигал и се е информирал от социалните мрежи за твърденията.

"Видях, че във Фейсбук човек може да пише каквото си иска, когато поиска, без да носи никаква отговорност. Най-вероятно става въпрос за горски път, който си съществува там от години. Горските пътища системно биват приглаждани, когато има обекти, или когато се правят лесо-културни прегради."

Директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов потвърди, че се извършва проверка на място и по-късно през деня ще обяви дали се касае за нарушения в защитена зона.