“Велоносен поход 3” - 440 км на колело от “Боровец” до крепостта “Мезек”, приключи с рекорд
Секция: СПОРТ
21 Юли 2019 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
“Велоносен поход 3” - 440 км на колело от “Боровец” до крепостта “Мезек”, приключи с рекорд

/КРОСС/ Постави го планинският колоездач Борислав Йорданов, преминавайки трасето "РИЛА - РОДОПИ" за рекордните 2 ДНИ, 4 ЧАСА и 39 минути!

Планинският колоездач Борислав Йорданов, който преди по-малко от две години постави не един, а два лични рекорда със скоростно преминаване на маршрута "Ком - Емине" от петък е с НОВ РЕКОРД! Този път трасето е "РИЛА - РОДОПИ" - 440 км с 12 000 м положителна денивелация, което той преодоля успешно за рекордните 2 ДНИ, 4 ЧАСА и 39 минути, и само с общо 2 ЧАСА и 45 МИНУТИ СЪН!

"ВЕЛОНОСЕН ПОХОД РИЛА - РОДОПИ" стартира на 17 юли (сряда), сутринта, от "Боровец", и приключи на 19 юли (петък), по обяд, на крепостта "Мезек" - с РЕКОРД! В тези два дни рекордьорът - велоносец бе с поддържащ екип на колоездачен клуб "Велораптор", чийто член е и самият той. Екип от общо 10 човека се грижиха за него през цялото време, а част от тях (пейсърите) изминаха трасето заедно с него, но на смени. През всичките километри и препятствия по пътя - Борислав нямаше нито едно падане и определи маршрута "РИЛА - РОДОПИ", като едновременно тежък, но и забавен за преодоляване! На финала - крепостта "Мезек", Борислав сподели: "РИЛА - РОДОПИ" по нищо не отстъпва на "Ком - Емине" - една идея е по-кратък, но е също толкова труден. Имахме близки срещи с глигани, влакове и мнооого храсти - направо храсталясахме. Но през цялото време се чувствах добре подготвен и в кондиция, и мисля че се получи страхотно приключение и забавление - и за мен и за целия екип!"- добавя с усмивка той.

Така се получи и за всички последвали го в страницата на "ВЕЛОНОСЕН ПОХОД" във фейсбук, където през последните дни стотици фенове не спираха да следят, да се вълнуват, и да подкрепят Боби от разстояние! С поредния си рекорд Борислав Йорданов отново показа силна воля, здрава психика, дициплина и постоянство - все качества, които будят и напълно заслужават възхищение!
"ВЕЛОНОСЕН ПОХОД 3" е част от поредицата "ВЕЛОНОСЕН ПОХОД 1 и 2", също с рекорди, но по трасето "Ком - Емине" от 2017 г. Озаглавен е ВЕЛОНОСЕН, защото в определени участъци колелото буквално се носи от колоездача (напр. към връх Мусала и на други места в Рила и Родопите).

Третият "ВЕЛОНОСЕН ПОХОД" има за цел да полуляризира маршрута "РИЛА - РОДОПИ", който представлява българската част от международния туристически маршрут Е8. Има за цел и постави скоростен рекорд, и най-вече постави времеви стадарт за преминаването му, защото до сега липсваше такъв. Трасето не е толкова популярно сред колоездачи и туристи, и на места се оказа силно неподдържано - с много срутвания, паднали дървета, храсти и участъци, в които липсва, каквато и да е маркровка. "ВЕЛОНОСЕН ПОХОД 3" цели също да обърне внимание на общините през, които трасето преминава, за по-голяма грижа в поддръжката му. Да привлече и други колоездачи да го преодолеят, а защо не и да подобрят рекорда, който Боби в петък постави - 2 ДНИ, 4 ЧАСА и 39 минути и само 2 часа и 45 минути сън!

"ВЕЛОНОСЕН ПОХОД РИЛА - РОДОПИ" стартира от "Боровец" на 17 юли 2019 и премина през: връх "Мусала", "Белмекен", "Юндола", "Каратепе", язовир "Беглик", Ягодина, "Триград", "Пампорово", "Рожен", хижа "Свобода", хижа "Сини Връх" и приключи на крепостта "Мезек" близо до границата с Гърция на 19 юли 2019 в 13.39 ч.

Вижте снимки, видеа и други подробности във facebook - ТУК.

Колоездачният клуб "Велораптор" е организатор, и е сред водещите клубове у нас. Членовете му традиционно заемат първите места в ХСО състезанията. Тази година на "Витоша 100" (обиколка на Витоша 100 км) членовете му заеха от 1-во до 5-то място за колоездачи, а на 1-во място за трета поредна година бе Александър Алексиев. В момента колоездачите се готвят за участие на Европейското състезание по планинско колоездене в Чехия и престижното "Карпатиан епик" в Румъния, през август.