След преминаване на IQOS се образува по-малко зъбен камък
Секция: Здраве
22 Юли 2019 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След преминаване на IQOS се образува по-малко зъбен камък

/КРОСС/ Това показват резултатите от проучване на стоматолога проф. д-р Михаела Раеску, представено на Световния форум по никотин във Варшава в средата на юни

От 6 до 9 месеца след спиране на цигарите и преминаване на IQOS се образува по-малко зъбен камък, а почистването му е лесно и безболезнено. Тези резултати от свое проучване представи на Световния форум по никотин във Варшава в средата на юни румънският стоматолог проф. д-р Михаела Раеску.

Тя е проведела изследване с две групи пациенти - пушачи на обикновени цигари и такива, които са спрели да пушат и са преминали на устройството с нагряване на тютюн. Докторката е установила, че при хората от втората група се образува по-малко зъбен камък, намалява рискът от гингивит и изчезва лошият дъх от цигарите.

В продължение на 9 месеца д-р Михай изследва 15 доброволци, които спират цигарите за 6 месеца и преминават на устройството IQOS, и петима, които продължават да пушат. Всички наблюдавани пациенти са били сериозни пушачи от поне 5 години.

Почистването на зъбния камък обикновено е болезнена процедура за пушачите, тъй като те често страдат от възпаление на венците, гингивит, парадонтит, изсушаване на лигавицата на устата. Причината е по-голямото образуване на зъбна плака и съответно зъбен камък, което води до увреждане на венците и дори разклащане на зъбите.

При преминалите на IQOS от 6 до 9 месеца след първоначалното почистване на зъбния камък се наблюдава подобрение на оралното здраве и почистването на зъбния камък става много по-лесно и безболезнено, посочва д-р Михай. Причина за това е, че както при спирането на цигарите напълно, така и при преминаването на IQOS, се подобрява почистващата функция на слюнката - естественият защитник на оралната лигавица, което намалява и риска от появата на кариеси.

След пълно спиране на цигарите или преминаване на IQOS се подобрява и оросяването в лигавицата, което пък често води до кървене на венците, ако не е извършено първоначално почистване или лечение на причинените от пушенето предишни здравни заболявания. Съветът към такива пациенти е да посетят своя зъболекар, за да се направи почистване на зъбния камък или евентуално лечение.

9 месеца след проведеното проучване пациентите, преминали на IQOS, споделят, че са доволни и усещат подобрение на оралното здраве, допълва румънският зъболекар.

Проф. д-р Михаела Раеску има докторска степен по дентална медицина и преподава орална и дентална профилактика в Стоматологичния факултет в Университета „Титу Майореску" в Букурещ, Румъния. Освен че е университетски професор от 2015 г., проф. д-р Реску е активен практикуващ лекар по дентална медицина.
Тя е завършила Стоматологичния факултет на Университета в Крайова през 1995 г. и следдипломна квалификация в Университета в Бирмингам (Великобритания) и университета „Клод Бернар" в Лион (Франция). Автор на множество научни изследвания и публикации и е гост-лектор в редица професионални конференции.
На Глобалния форум по никотин във Варшава, който се проведе в средата на юни, проф. д-р Раеску представи резултатите от своето проучване с пациенти - пушачи, спрели цигарите и преминали на устройството за нагряване на тютюн IQOS.