Явор Божанков изнесе информация за увеличено имотно състояние на бившия кмет на община Стражица
Секция: ПОЛИТИКА
22 Юли 2019 16:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Божанков изнесе информация за увеличено имотно състояние на бившия кмет на община Стражица

/КРОСС/ Данни за имотното състояние на бившия кмет на община Стражица и настоящ заместник областен управител на област Велико Търново Детелина Борисова изнесе народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков.

Граждани са поставили пред депутата от левицата въпроси, свързани с имотното състояние на Детелина Борисова като фигура от местния политически живот. „След справка в публичните регистри, прави впечатление, че имотното състояние на цялото семейство на г-жа Борисова се увеличава след като тя заема кметския пост", обясни Божанков и допълни, че документите за имотното състояние са публично достъпни.

При встъпване в длъжност през 2011г. Борисова декларира имотното си състояние. След встъпване в длъжност нейното имотно състояние и на свързаните с нея лица - съпруг, майка, баща, син, дъщеря, брат, се повишава, става ясно от декларация по Закона за противодействие на корупцията от 2018 г. През 2016 г. бившата кметица е придобила имот от 2625 кв.м. с 450 кв.м. сгради на цена 13,33 лв. за кв.м. Справка за пазара на подобни имоти показва, че пазарните цени са значително по-високи.

През 2014 г., по време на мандата на майка си, дъщеря й, която тогава е 22-годишна, закупува имот от Трудово производствена кооперация. Синът й също закупува помещение от кооперацията.

Отново по време на мандата съпругът Стилян Зарков Борисов купува кафе аперитив, помещения и други поземлени имоти. Майката на Борисова, която е пенсионер, през 2017 г. купува парцел в Стражица.

Братът на Детелина Борисова участва и печели обществени поръчки на стойност 1 387 000 лева със своята строителна фирма „Еврострой-ВТ", като в нея участие има и бившата кметица. Фирмата е печелила обществени поръчки за над 1,3 млн.лв. "Ще поставим въпрос дали фирмата е участвала и в поръчки на територията на община Стражица като подизпълнител", коментира Явор Божанков.

Народният представител припомни, че за периода на мандата й като кмет на Стражица срещу Детелина Борисова има подадени два сигнала в прокуратурата. Първият е за изпълнение на СМР без изискуемите строителни книжа при изграждането на подпорна стена като част от ремонта на път VTR/III-407/ Мирово-ж.п. гара Асеново-Асеново. „Форсирано е изпълнението няколко дни преди изборите през 2015 г за над 200 000лв. Образувана е прокурорска преписка във ВТОП. "Поставяме въпроса - защо до момента няма резултат от падения сигнал, който е от 15 февруари 2016г.", каза Божанков. Той съобщи, че вторият сигнал е за купени над 200 СИМ карти за нуждите на община Стражица. „Разбирате, че общината няма толкова служители, съответно закупуването на толкова много карти е притеснително. И по този случай има сигнал в прокуратурата, който също стои без отговор", каза депутатът.

Явор Божанков постави редица въпроси пред компетентните органи - КПКОНПИ и Прокуратурата. Техният отговор ще бъде и своеобразен тест за Етичната комисия на партия ГЕРБ.

Депутатът настоява да се провери произходът на средствата, с които семейството прави споменатите покупки на имоти, автомобили и пр. „Има ли конфликт на интереси във връзка с обществените поръчки?", пита още Божанков. "Защо втора година няма движение по двата сигнала, подадени от новото ръководство на община Стражица и дали г-жа Борисова е превишила правомощията си като е започнала строителството без решение на Общинския съвет", попита още народният представител.