Туристи влизат в "Централен Балкан" с мобилно приложение
Секция: Туризъм
23 Юли 2019 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туристи влизат в "Централен Балкан" с мобилно приложение

/КРОСС/ Туристи ще обхождат пътеките на Национален парк „Централен Балкан" с мобилно приложение в телефоните си. От него те ще се информират за маршрутите и за това, което ги очаква в тази част на планината.

Дирекцията на „Национален парк Централен Балкан" сключи договор с фирма за разработване на мобилно приложение с информация за туристически маршрути, посетителски обекти и прилежащи видове и местообитания в Национален парк „Централен Балкан". Приложението се създава в рамките на проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан". При избор на туристически маршрут от посетителя ще може да бъде получена информация за цвета на маркировката, дължината и степента на трудност, както и приоритетните за опазване на природни местообитания в парка, през които преминава. Ще може да се определи местоположението на потребителя и разстоянието до най-близките хижи и обекти в Националния парк. Същевременно ще бъде предоставена информация за природни забележителности, кътове за отдих, интересни представители на растителния и животинския свят в района.

За използване на мобилното приложение няма да бъде необходима интернет връзка и мобилно покритие. При нужда приложението ще генерира SOS съобщение с координати, оказващи локацията на мобилното устройство. Потребителите ще могат да се запознаят с обща информация за правилата за поведение в парка, както и режимите и нормите, действащи на неговата територия. Предвижда се двуезична реализация.