Оливър Стоун покани Путин за кръстник на дъщеря му по време на интервю с президента
Секция: Русия
23 Юли 2019 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Оливър Стоун покани Путин за кръстник на дъщеря му по време на интервю с президента

/КРОСС/ Американският режисьор Оливър Стоун гостува в Кремъл и по време на интервюто си с домакина Владимир Путин го покани да стане кръстник на дъщеря му.
Трябва да питате самата нея, казва руският президент на режисьора, който пък се съгласява с това и уточнява, че щерката е на 22 години и е възпитана в духа на християнските традиции. Стенограмата на интервюто е публикувана в сайта на Кремъл късно снощи вечерта. Съобщава се, че Владимир Путин е отговорил на въпросите на американския кинорежисьор, сценарист и продуцент Оливър Стоун. Ето и самото интервю, в което руският президент говори за хомосексуалност, Украйна, САЩ, Иран, Скрипал:

О.Стоун: - И така. Аз взех интервю от Виктор Медведчук /украински политик и кум на Путин, бел.ред./, това беше в Монте Карло. Говорихме за Украйна. Предполагам, че сте близки с него?

В.Путин: - Не бих казал особено близки, но добре се познаваме. Той беше ръководител на администрацията на президента Кучма и тогава ме помоли да участвам в кръщението на дъщеря му. В нашата православна традиция не е позволено да отказваме.

О.С.: - Не може да откажете? А аз мислех, че това е било голяма чест за вас?

В.П.: - Да си кръстник винаги е голяма чест.

/Тук режисьорът пита на колко деца Путин е бил кръстник, а той казва, че само на единици. Тогава Стоун отправя молбата си президентът да стане кръстник на дъщеря му и на въпроса дали тя иска да бъде православна, Стоун казва: „Ние ще я направим, но само ако церемонията се състои в църква". Таткото на бъдещата президентска кръщелница вметва, че сега младите хора в Америка са много различни и в някакъв смисъл изпортени, и че е много странно случващото се в американската култура./

В.П.: - А има ли американска култура?

О.С.: - Както знаете, аз винаги съм бил бунтар и съм такъв и сега. Длъжен съм да кажа, че съм шокиран от начина на мисленето на младото поколение. То приема много неща като даденост. Мислене, парадигма, много коментари за телевизията - всичко е посветено на джендъра, на пола. Хората постоянно се идентифицират различно в социалните мрежи - аз съм този, аз съм онзи, аз съм трансджендър, аз съм цисджендър... Не е ясно изобщо какво става. Много са тези, които са зациклили на това.

В.П.: - Ами много хубаво си живеят, няма с какво да се занимават.

О.С.: - Преди няколко години ние с вас говорихме за хомосексуалността, вие казахте, че в Русия това не се пропагандира.

В.П.: - Не е съвсем така. Имаме приет закон, забраняващ пропагандата сред непълнолетните. Целта е да се даде шанс на човека да достигне зрелостта и после сам да реши кой е той, как иска да живее. И след това няма никакви ограничения.

О.С.: Украйна има нов президент, нещо промени ли се там, или си е както и преди?

В.П.: - Все още не. Онова гласуване беше явно протестно. Достатъчно много хора подкрепиха новоизбрания президент в централните райони на Украйна, в източните и южните. А това се все хора, които наистина искрено се стремят и желаят урегулиране. Затова и г-н Зеленски в хода на кампанията си постоянно говореше за това, че е готов да направи всичко за урегулиране на кризисната ситуация /с Донбас, бел.ред./. Но ето в Париж той изведнъж заяви, че не счита за възможно да води преговори със сепаратисти, както той ги нарича. А това противоречи на говоренето му от предизборната кампания. За съжаление, към днешна дата няма никакви промени.

О.С.: - Има ли някакви причини, обясняващи тази ненавист на Украйна към Русия?

В.П.: - Както знаете, отношенията ни днес са сложни и това е провокирано от тежките събития, свързани с държавния преврат /има предвид Евромайдана, бел.ред./. И второ, това е пропагандата на действащите в днешна Украйна власти, които сочат Русия за виновна за всички последствия от трагичните събития.

О.С.: - В историческа перспектива можете ли да си представите, че Украйна и Русия биха се събрали заедно?

В.П.: - Аз мисля, че това е неизбежно. При всички случаи е неизбежно изграждането на нормални, приятелски и даже съюзнически отношения. Смятам, че руснаците и украинците са един народ и по същество една нация.

/Тук Стоун не крие учудването си, а Путин надълго и нашироко му обяснява времената, когато украинските земи са се присъединявали към Русия не за друго, а заради религиозната си принадлежност, тъй като не са искали да бъдат част от католическия свят. Но пък сега много от украинците държат да подчертават своята идентичност и се борят за нея. Следват обширни разговори за американските избори от последните години/.

О.С.: - Напоследък Русия е постоянно обвинявана за намесата на изборите през 2016 г. доколкото аз зная, няма никакви доказателства, те така и не бяха показани. Но в САЩ има дори разследване за намесата на Украйна в изборите ни, излиза така, че Порошенко е бил против Тръмп и за Клинтън.

В.П.: -Да, няма никакви тайни за това. Не мисля, че е възможна намеса на украинската държава обаче. Но е абсолютно вярно, че украински олигарси даваха пари на опонентите на Тръмп. Дали са правили това самостоятелно, или със знанието на властта, не зная.

О.С.: - Как коментирате събитията в Керченския пролив?

В.П.: - Нямам коментар. Бившият президент Порошенко организира тази провокация специално в хода на предизборната кампания. Той знаеше, че избирателите на изток и на юг не го подкрепят. И използва провокацията за нагнетяване на обстановката, а после и за въвеждането на извънредно положение там. Имам основанията да предполагам, че той е искал да въведе особено положение в цялата страна, а може би и да отложи изборите в тази връзка. И изобщо, искал е на всяка цена да задържи властта си, търсил е всевъзможни средства, за да реализира идеята си. Това е елемент от агонията на управляващия режим.

О.С.: - Как влияе на Русия конфронтацията между САЩ и Иран?

В.П.: - Нас това ни безпокои много. Защото всичко става близко до нашите граници. Това може да дестабилизира ситуацията около Иран, да засегне някои страни, с които сега сме в много тесни, близки отношения, да предизвика допълнителни вълни от бежанци, да нанесе сериозни поражения на световната икономика и световната енергетика. Затова ние бихме приветствали всяко движение напред между САЩ и Иран. Нагнетяването на обстановката няма да е полезно за никого, дори и на САЩ.

О.С.: - Струва ми се, че сте в доста по-лошо настроение от срещата ни миналата година?

В.П.: - Тогава нямаше такава ситуация около Иран и никой не говореше, че някой ще нахлуе в нашите енергийни и други системи.Вижте и Северна Корея, търговските войни се разгръщат. С Венецуела също е зле. Но ние сме спокойни, уверени, ние проблеми нямаме.

О.С.: - Вие сте миротворец.

В.П.: - Абсолютно точно.

О.С.: - Разбира се, трябва да се обединявате със САЩ, с китайците, с иранците.

В.П.: - Само не казвайте, че ние сме виновни. А то напоследък каквото и да стане, все ние сме виновните.

О.С.: - Какво стана със Скрипал, къде е?

В.П.: - Нямам понятие. Той е шпионин, през цялото време се крие. Бяха ми казали, че искал да помоли да се завърне в Русия. За отравянето - в съвременните условия не е сложно да се направи, разбира се. Аз там, не знам, но е достатъчен и милиграм. Но ако отровата е била в ръцете им, тогава изобщо не е трудно. Тук нещо не е така. Може би просто е бил нужен скандал.