Фонд на фондовете отвори офертите за избор на финансов мениджър за инвестиции в стартиращи бизнеси
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юли 2019 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фонд на фондовете отвори офертите за избор на финансов мениджър за инвестиции в стартиращи бизнеси

/КРОСС/ Днес, 23 юли 2019 г., в сградата на Фонд на фондовете се проведе публично заседание, на което бяха отворени офертите, получени по процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Изпълнение на финансов инструмент Фонд за ускоряване и начално финансиране II“.
Той е подпомогнат със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана със средства от Европейския фонд за регионално развитие.
Фондът за ускоряване и начално финансиране II ще управлява публични средства от 35,6 милиона лева, като се очаква те да бъдат допълнени с частен капитал от най-малко 10%.
По своята същност инструментът представлява акселераторска програма, която предоставя дялово финансиране на стартиращи предприятия в най-ранен етап от тяхното развитие в комбинация с портфейл, насочен към по-напреднали старт-ъпи. В рамките на програмата одобрените кандидати имат достъп до бизнес лидери, които споделят опита и контактите си и дават практически насоки за развитието на отделните проекти. На участниците според нуждите могат да се предоставят също обучителни, административни, счетоводни, правни и други дейности или услуги.
При избора на фонд мениджър най-важният критерий е опитът с осъществяване на инвестиции на ранен етап от развитието на компаниите. Това включва способността да се идентифицират добри бизнес идеи, да се оценят и да инвестират в тяхното бъдещо развитие, довеждайки ги до успешна пазарна реализация.
Съществен е и елементът по отношение на работата в екип и изграждането на организационна структура и системи за контрол, в съответствие с изискванията на регламентите за управление на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).
Очаква се чрез избрания фонд мениджър да бъдат финансирани най-малко 76 предприятия, като инвестициите във всяко едно да са в диапазон от 30 хиляди лева до 2 милиона лева.
Участниците, подали оферти в определения срок, са:
Обединение „Витоша Венчър Партнърс“ с ключови лица Марин Илиев Илиев, Марис Прии, Ерик Никълъс Пол Андерсън, Йоханес Пол Вайнбергер, Максим Гурвиц, Никола Милков Стоянов;
Обединение „Фаърпат Венчър Фонд“ с участници в обединението Бьорн Пирвиц, Явор Василев, Зорница Йорданова, Стивън Грег Кайл, Александър Алдев, Матю Бендер.
Предстои преглед и оценка на подадените оферти за участие в процедурата, въз основа на което ще бъде избран финансов мениджър, с което фондовете за ускоряване и начално финансиране с подкрепата на Фонд на фондовете ще станат три. На пазара вече набират проектни предложения „Невек Мениджмънт“, който управлява общ ресурс от 53,4 милиона лева и “Иновейшън Акселерейтър България“ АД с общ размер на средствата от 30,5 милиона лева.