Директорът на ФБР: Китай и Русия са главните предизвикателства за контраразузнаването на САЩ
Секция: СВЯТ
24 Юли 2019 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директорът на ФБР: Китай и Русия са главните предизвикателства за контраразузнаването на САЩ

/КРОСС/ Директорът на американското Федерално бюро за разследване Кристофър Рей заяви, че Китай представлява по-сериозна контраразунавателна заплаха за САЩ от всяка друга държава, включително и Русия, предаде Асошиейтед прес.

Рей каза днес пред сенатската правна комисия, че ФБР води повече от 1000 разследвания, между които за икономически шпионаж и за опити за кражба на интелектуална собственост и почти всички водят към Китай.

На молбата на председателя на сенатската комисия - републиканеца Линдзи Греъм - да уточни коя държава е на второ място в списъка на ФБР, Рей отговори: "Вероятно Русия", предаде ТАСС.

Началникът на ФБР се яви пред сенаторите ден преди изслушване в Конгреса на бившия специален прокурор Робърт Мълър за заключенията в доклада от разследването му за намесата на Русия в американските избори. Рей отказа да коментира този доклад, но даде някои подробности за заплахата, която според него представлява Китай.

Служители по сигурността в американското министерство на правосъдието миналата година са завели множество дела, включващи китайски икономически шпионаж, и едно, за което беше съобщено този месец. То е срещу мъж, обвинен в кражбата на информация от американска локомотивна компания, посочва АП.