25 години шоколади „Своге“
Секция: ИКОНОМИКА
25 Юли 2019 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
25 години шоколади „Своге“

/КРОСС/ Шоколад „Своге" отбелязва своя 25-ти рожден ден, който съвпада и с 25-тата годишнина от придобиването на шоколадовата фабрика в град Своге от глобалната международна компания - Mondelez International. 2019-та е година на чествания за компанията, която планира мащабна комуникационна кампания за шоколадите „Своге", както и за производствения център в града.
Историята на шоколада
Историята на една от най-старите марки шоколади у нас е дълга и интересна. Официално заводът в град Своге е открит през далечната 1924 година в дефилето на река Искър - локацията предоставя прекрасни климатични условия и нужния воден ресурс за задвижване на производството и връзка с доставчици и потребители, посредством минаващата през града железопътна линия. Производството в града стартира с 300 души персонал, които произвеждат разнообразни шоколадови продукти. През 1947 г. фабриката е национализирана и се превръща в завод за шоколадови изделия „Република". В края на 1993 г. фабриката бива закупена от международната компания Крафт Якобс Сушард и още в началото на следващата година са представени множество нови марки на българския пазар, сред които и шоколади „Своге", които и до ден днешен присъстват на рафтовете в магазините. През 2013 година компанията собственик на завода в град „Своге" променя своето име и се превръща в Mondelez.

В днешни дни
Към момента в завод „Своге" се произвеждат повече от 150 разновидности на продукти от портфолиото на компанията в над 40 вкуса. Тези продукти са налични на 36 пазара в четири континента. Днес, в завода са заети близо 550 души , а компанията е инвестирала повече от 106 милиона лева в град Своге и региона за последните 25 години. Средствата са вложени за подкрепа на местните общности, намаляване на собствения екологичен отпечатък върху природата и оптимизация на производствени процеси. В следствие на инвестициите към днешна дата шоколадовата фабрика на Mondelez в град Своге рециклира до 99% от своите отпадъци, получени от производствения процес.
„За нас е от основна важност подкрепата на местните общности и изграждането на един отговорен бизнес, който е част от местната еко система и е глобално и локално разпознат като такъв. Работихме доста и имаме още по-амбициозни планове за следващите години, тъй като през 2016 на фабриката беше възложен един сложен, но интересен и особено важен за бъдещето на завода проект - свързан с производството на шоколадови бонбони. Благодарение на общите ни усилия, позиционирахме фабриката в град Своге като ключов производствен център на световната карта на Mondelez.", коментира Анна Маринкова, директор на шоколадовия завод.
Шоколади „Своге" ще празнуват своята 25-годишнина заедно с всичките си консуматори до края на тази година, изненадвайки всеки месец с различни активности, които отбелязват моментите на щастие, прекарани с бранда днес и през годините.