Какво може да очаква отбора на Наполи от новия си бранител Костас Манолас?
Секция: СПОРТ
26 Юли 2019 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво може да очаква отбора на Наполи от новия си бранител Костас Манолас?

/КРОСС/ Определено може да се каже, че през последните няколко години един от най-големите съперници на Ювентус за титлата в италианската Серия А е именно тима на Наполи. След дългогодишни проблеми, отбора на Неапол все пак се върна в челото на класирането, като през последните пет сезона клуба от южна Италия записа цели три втори места в крайното класиране на шампионата. И въпреки, че атаката на тима винаги е била едно от ключовите оръжия на отбора, защитата на бившия клуб на Диего Армандо Марадона също има сериозен принос за успехите на тима.

До момента в защита сините разполагаха с един централен защитник от най-висока класа в лицето на Калиду Кулибали, като вече може да се каже, че те имат на разположение и още един такъв. Това е новото попълнение в центъра на отбраната на Наполи - Коста Манолас, който бе привлечен от отбора на Рома срещу сумата от 36 милиона евро. За самата сделка се разбра в края на месец Юни, като малко след това гръцкия защитник се разбра със сините и за личните си условия.

Преди обаче партенопеите да се преборят за подписа на талантливия бранител, с името му бяха спрягани отбори, като Ювентус и Арсенал. И все пак, трансфера му в Наполи стана факт и по този начин сложи край на петгодишния престой на Манолас в италианската столица, където той успя да се утвърди, като един от най-качествените защитници на апенините. "Гръцката мълния", както го наричат тифозите на Рома записа общо 156 мача за вълците, в които успя да се разпише 6 пъти, като единия от тези голове бе паметното му попадение с глава срещу Барса.

Именно в Рома гръцкия бранител показа основните си качества, които са умението да догонва по-бързи от него опоненти, както и да влиза в здрави единоборства с по-високи и едри нападатели. Но имайки предвид неговия ръст от 189 сантиметра и тегло от 83 килограма, не е изненада за никой, че той умее да игра добре във въздуха. Това, което обаче е по-скоро нетипично за висок бранител, като Манолас е бързината му, която си проличава най-вече, когато той успява да догони по-дребнички и повратливи съперници.

Това са и качествата, с които той ще се опита да помогне на Наполи в битката за титлата през следващия сезон. Според конкретните коефициенти за залагане, шанса на сините да грабнат големия трофей в Серия А е оценен на 7.00. През изминалия сезон тима на Наполи допусна 36 гола в своята врата, като остана на цели 11 точки зад лидера Ювентус, докато и двата показатели на отбора са по-лоши в сравнение със сезон 2017/2018. Вероятно затова и ръководството на партенопеите се е спряло на опитен и класен бранител, като Манолас.

В отбора от южната част на апенините пък гръка ще си партнира с Калиду Кулибали, за който се заговори, че има интерес от страна на Манчестър Юнайтед още прес месец Април тези година. И все пак, изглежда малко вероятно камерунеца да напусне, което означава, че с неговите много внушителни 195 сантиметра и 89 килограма, той би следвало да формира страхотен защитен тандем със своя нов гръцки колега.

И докато Кулибали е буквално кула в отбраната на Наполи, то по-бързия и не по-малко добър във въздуха Малонас ще донесе нужната доза допълнителна сигурност в защитата на тима. С наличието на бившия бранител на Рома в състава си, Карло Анчелоти реално ще разполага с един от най-добрите дефанзивни футболисти в калчото през последните няколко години.