Свинското месо може да поскъпне с 50% заради африканската чума
Секция: ИКОНОМИКА
27 Юли 2019 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Свинското месо може да поскъпне с 50% заради африканската чума

/КРОСС/ Свинското месо може да поскъпне с около 50% до края на годината, ако не бъде овладяна заразата от африканската чума. Прогнозата е на Асоциацията за защита на потребителите.От понеделник досега цената на свинското се е покачило с 0,15 лева, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Ако искаме да си купим килограм прясно месо, на борсата ще струва най-малко 7,75 лева, а стигайки до магазина, то се оскъпява с още средно 20%.

В месарски магазин в София вече отчитат лек спад на клиенти. Трудно е обаче да се прецени дали чумата и по-високите цени или слабата консумация на месо през лятото са причина за отлива. Клиентите се плашат не от заразата по прасетата, а от цената.По данни на брашновите организации консумираме средно по 35 килограма свинско. По-високите цени ще се усетят първо при прясното месo, твърдят от Асоциацията за защита на потребителите.

"Ако не бъде овладяна кризата с африканската чума и се разрасне в по-голям мащаб в България, има възможност да се стигне до 50% поскъпване. Ако средната цена е 7-7,50 лева за килограм свинско месо, има възможност да стигне до 13,50- 14

лева", обясни пред bTV Пейо Майорски, председател Асоциацията за защита на потребителите.

От брашна не изключват този сценарий, но заради друга причина - световна тенденция за поскъпване на свинското.Целият свят е един голям скачен съд и не може да има изолирани цени в нито една държава", коментира Цветан Илиев от Асоциацията на месопреработвателите. Оскъпяването може да повлече след себе си и останалите месни продукти, включително пилешкото, прогнозират от експерти от бранша.

В момента около 50% от свинското у нас произвежда от наши животновъди, изчисляват от браншовата им асоциация. Годишно то се добива от милион и половина прасета.

В същото време стана ясно, че ДФ "Земеделие" преустановява проверките на място във всички животновъдни стопанства в областите с обявени огнища на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), които се намират в трикилометровата предпазна зона на заболяването. Заповедта е издадена от изпълнителния директор на институцията Васил Грудев.

Извън предпазната зона от 3 км се забраняват още проверките във всички стопанства, в които се отглеждат свине, попадащи в обхвата на областите с обявени огнища на АЧС.

В областите Разград и Русе се преустановяват и проверките на площ, свързани с схемите и мерките от директните плащания. Забраните са част от мерките за превенция срещу разпространяването на болестта.