Експерти: Има рискове от измами вследствие на НАП-лийкс
Секция: Технологии
27 Юли 2019 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Има рискове от измами вследствие на НАП-лийкс

/КРОСС/ Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност, и Борис Колев, IT експерт, коментират последствията от НАП-лийкс в предаването „Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR

Рискове от злоупотреби вследствие на НАП-лийкс има, тъй като са изтекли комбинации от данни. Когато става дума за голяма група от хора с персонализиран подход, могат да се случат непредвидими ситуации. Около това мнение се обединиха Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в София Тех Парк, бивш национален координатор по киберсигурност, и IТ експертът Борис Колев, в интервю за предаването „Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR, което ще се излъчи в събота, 27 юли, в 17:30 часа.
"Това не е дигитален Чернобил, бих казал, че е по-страшно от Чернобил, тъй като ние не знаем кога и какво ще се случи с тези данни," заяви Шарков пред водещата Милена Милотинова.
„Всичко това е ясен знак, че имаме много ниска превенция, превантивни действия и киберхигиена от страна на организации, фирми, които събират, използват и комуникират с данни", заяви Шарков. "По отношение на последствията (б.р. - от изтеклата от НАП лична информация) мисля, че тепърва ще виждаме изобретателност в използването на тези данни," каза Шарков.
Линкът с данните се е разпространявал свободно и между 15 000 и 20 000 души имат копие от тези данни, на мнение е Борис Колев. Според него обаче проникването в системата на НАП и разпространението на данни са две различни действия, направени от различни извършители.
Според експертите е необходима масова кампания за повишаване на киберхигиената, както и смяна на паролите и личните карти на засегнатите от изтичането българи.
„Най-вероятно няма да сме само ние, които ще се самосанкционираме", каза още Шарков по отношение на глобата, която Комисията за защита на личните данни ще наложи на НАП и изрази мнение, че е възможно България да бъде първата, наказана от Европейския съюз за изтичане на данни.
За НАП-лийкс и какво прави държавата за сигурността на личните ни данни тази събота от 17.30 в предаването „Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR говори и Красимир Симонски, зам.-председател на Държавна агенция „Електронно управление". Политологът Христо Панчугов коментира и дали течът на данни компрометира настояването ни за приемане в Шенген.