Sony разработва персонален климатик
Секция: Технологии
28 Юли 2019 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Sony разработва персонален климатик

/КРОСС/ Високите технологии могат да преборят и летните жеги - поне за всеки поотделно. Това е концепцията на новият преносим, персонален климатик Reon Pocket на Sony.

Японската компания започна краудфъндинг кампания, за жалост само в Япония, но засега е набрала над 50% от нужните средства. Ако парите се съберат в срок, продуктът ще види бял свят чак за следващата пролет - март 2020 г.Устройството звучи впечатляващо на хартия - управлява се пред iOS или Android смартфон, батерията му изкарва 24 часа, зарежда се за 2 часа, ползва същият тип зарядно като модерните смартфони - USB-C.

Същевременно тежи само 85 грама. Ще дойде в два варианта - стандартен и Lite, като вторият има само ръчни настройки, докато вторият ще включва в близкото бъдеще автоматични и лични настройки, както и контрол над въздушната струя.

Ключовото е да се ползва специална долна фанелка, която има джоб за устройството, което трябва да стои в горната част на гърба.

Тези технологии обаче са известни. Новото са елементът на Пелтие в подобен размер, вид термоелектрически преобразувател, който работи, като създава температурна разлика чрез протичане на ток.

Дали той ще е реално толкова ефективен, не е известно, но от Sony твърдят, че в тестовете им се постига охлаждане на тялото с цели 13 градуса Целзий и затопляне с 8 градуса.