Израел е извършил удари по стратегически цели в Ирак
Секция: СВЯТ
30 Юли 2019 10:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израел е извършил удари по стратегически цели в Ирак

/КРОСС/ Израел е ударил ирански цели в Ирак, където изтребители са нанесли удари на два пъти за последните десет дни, пише "Таймс ъв Израел".

Еврейската държава често провежда въздушни операции в Сирия, където атакува ракетни доставки за ливанската групировка "Хизбула", но не е нанасял удари в Ирак от бомбардирането на реактор през 1981 г.

Арабският вестник Asharq Al-Awsat, издаван в Лондон, пише, позовавайки се на западни дипломатически източници, че израелски самолет Ф-35 стои зад бомбардировка на 19 юли по склад с ракети в база на шиитска милиция северно от Багдад.

Няма коментар от израелската армия.

"Ал Арабия" разкрива, че при атаката са загинали членове на Революционната гвардия на Иран и "Хизбула". Малко преди атаката в базата са доставени ирански балистични ракети, укривани в камиони.

Иракските военни съобщиха тогава, че един боец е убит и двама иранци са ранени, като се пояснява, че ударът е извършен от безпилотен самолет. САЩ отричат да са участвали в атаката.

Asharq Al-Awsat също пише, че Израел стои зад друга атака в Ирак, проведена в неделя срещу Camp Ashraf, бившата централа на Организацията на муджахидините на иранския народ, която е на 40 километра североизточно от Багдад и на 80 километра от границата с Иран. Според разпространяваната информация атаката е била насочена срещу ирански съветници и доставка на балистични ракети.

Споменава се, че през миналата седмица Израел е извършил удар и в Сирия, при който са загинали девет души, включително шестима ирански бойци. Целта е била да се попречи на Иран да поеме контрол над стратегическо възвишение в провинция Дараа в южната част на арабската държава.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека твърди, че израелските ракети са били насочени към военни и разузнавателни постове и обекти на Иран и проирански милиции в Дараа.