Жега с температури до 35 градуса
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Юли 2019 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жега с температури до 35 градуса

/КРОСС/ Денят ще е слънчев, топъл и сух с температури днес около обяд между 30 и 35 градуса. Най-високи стойности термометрите ще показват в най-северните райони на Дунавската равнина, в централните части на Горнотракийската низина и в крайния югозапад. По-значителна облачност с възможност за слаб дъжд ще има след обяд в планинските масиви на Западна България.

По Черноморието ще е горещо и задушно с температури между 29 и 32 градуса. Във водата стойностите на термометрите - около 26 градуса. Вълнението на морето - слабо с височина на вълните до 50 сантиметра.Две атмосферни смущения очакваме до края на седмицата. В четвъртък ще има условия за по-интензивни валежи с гръмотевични бури в североизточна България. Някои прогностични модели показват условия за валеж до 10-15 литра на квадратен метър в рамките на 3 часа.А в петък през нощта и в събота в хода на деня средиземноморски циклон ще определя времето над страната. От запад на изток очакваме краткотрайни превалявания с гръмотевична активност. Температурите ще се понижат леко за почивните дни, но все така ще са между 27 и 30 градуса.
По Черноморието ще е горещо и задушно

Денят ще е слънчев, топъл и сух с температури днес около обяд между 30 и 35 градуса. Най-високи стойности термометрите ще показват в най-северните райони на Дунавската равнина, в централните части на Горнотракийската низина и в крайния югозапад. По-значителна облачност с възможност за слаб дъжд ще има след обяд в планинските масиви на Западна България.

По Черноморието ще е горещо и задушно с температури между 29 и 32 градуса. Във водата стойностите на термометрите - около 26 градуса. Вълнението на морето - слабо с височина на вълните до 50 сантиметра.

Какво време ни очаква през август?

Две атмосферни смущения очакваме до края на седмицата. В четвъртък ще има условия за по-интензивни валежи с гръмотевични бури в североизточна България. Някои прогностични модели показват условия за валеж до 10-15 литра на квадратен метър в рамките на 3 часа.

А в петък през нощта и в събота в хода на деня средиземноморски циклон ще определя времето над страната. От запад на изток очакваме краткотрайни превалявания с гръмотевична активност. Температурите ще се понижат леко за почивните дни, но все така ще са между 27 и 30 градуса.

Индексът на пожароопасност за страната показва повишен рик от горски пожари в Югозападна България през почивните дни. Степента на риск е определена от НИМХ като екстремна за района на Кресненското дефиле.През почивните дни и по-конкретно в събота ниските атмосферни слоеве над южната половина на страната ще са наситени с фин пустинен прах от Африка. Концентрацията няма да е в големи количества, но дъждът в тези райони ще е кален. Прахолякът ще се изтегли от страната още до края на уикенда.