Дъжд в първия ден на август, слънцето се връща бързо
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Август 2019 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дъжд в първия ден на август, слънцето се връща бързо

/КРОСС/ Дъжд в първия ден на август.

Още сутринта над североизточните, а около и след обяд - над много райони и в останалата част на страната, ще има валежи. По-значителни ще са те в Източна България. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен, в Източна България - север-североизточен вятър. Максимални температури, в повечето райони: между 29 и 34 градуса, в София - около 29 градуса.

Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна. През нощта все още над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно.

В планините ще бъде предимно слънчево, около и след обяд - с купесто-дъждовна облачност, и на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максимална температура на 1200 м - около 24 градуса, на 2000 м - около 16 градуса.

По Черноморието ще има временни увеличения на облачността и на места, главно по северното крайбрежие, ще превали дъжд. Ще духа слаб до умерен северен, след обяд - североизточен, вятър. Максималните температури ще са 29-30 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

През нощта срещу петък на отделни места в източната половина от страната все още ще има валежи, придружени с гръмотевици. Над Западна България ще бъде предимно ясно.

В петък ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, в по-голямата част от страната - без валежи, но по приближаващия бърз студен атмосферен фронт привечер и през нощта срещу събота на отделни места в Западна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност.

В събота, с усилване на вятъра от северозапад, ще нахлуе сравнително по-хладен въздух. Облачността ще е променлива. От запад на изток ще превали и прегърми; по-голяма е вероятността за интензивни валежи и гръмотевични бури в Северна България и на места в източните райони, а най-значителни количества се очакват в Североизточна България.