Дружествата на ЧЕЗ са сред най-големите компании в България
Секция: ИКОНОМИКА
01 Август 2019 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дружествата на ЧЕЗ са сред най-големите компании в България ЧЕЗ Трейд, ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение намериха място в авторитетната класация „Капитал 100“

/КРОСС/ За поредна година дружествата на ЧЕЗ в България са сред най-големите български компании и в топ 20 на лидерите в българската енергетика, според престижната класация „Капитал 100" на медията за бизнес и финансова информация „Капитал".

Основен критерий за попадане в класацията е общият размер на приходите за 2018 г. Като втори показател на дейността на фирмата е включен и нетният финансов резултат след данъчно облагане. Класацията е представителна за над 95% от големите български дружества с годишни приходи над 80 млн. лева.

Лидерът сред търговците на електроенергия на свободния пазар - „ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, се изкачи в генералната класация на 32-ро място от 50-то през 2017 г. и достигна 8 място в секторната подредба на най-големите енергийни дружества. Доставчикът на електроенергия за над 2 млн. клиенти - „ЧЕЗ Електро България" АД, зае 45-то място в общата подредба и 10-та позиция сред най-големите енергийни компании, а дружеството, което стопанисва най-голямата електроразпределителна мрежа в страната - „ЧЕЗ Разпределение България" АД, са нареди на 70-то място сред най-големите български фирми и на 15-та позиция сред лидерите в сектора.
ЧЕЗ работи в България от близо 15 години и е един от най-големите инвеститори в енергетиката. От стъпването си на българския пазар компанията е внесла в икономиката общо 2,99 млрд. лева - инвестиции, дивиденти, данъци и осигуровки, от които 1,26 млрд. лева са инвестиции, вложени в модернизиране и разширяване на мрежите, в подобряване на обслужването и в производство. ЧЕЗ е и един от най-големите работодатели в България, осигурявайки работа на близо 4000 души и на десетки български компании в сферата на услугите.