10 любопитни факта за Слънчевата система
Секция: Наука
01 Август 2019 14:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 любопитни факта за Слънчевата система

/КРОСС/ Слънчевата система от край време очарова човечеството. Ето няколко любопитни факта за планетите:
Една от милионите звезди във Вселената, Слънцето отстои на 150 млн. км от Земята. То представлява топка от нажежени газове, с температура на повърхността 5000 градуса.

Меркурий е най-малката планета от Слънчевата система и една от най-близките до Слънцето, отнема й приблизително 88 земни денонощия, за да го обиколи.
Земята е планетата, на която е възможен живот, такъв, какъвто го познаваме. Подложена е на радиация, различната сила на която причинява температурни промени.
„Червената планета" Марс се наблюдава лесно от Земята в дадени моменти. На Марс няма океани, затова повърхността му реагира много по-бързо на топлината, излъчвана от Слънцето.
Най-голямата планета от Слънчевата система Юпитер превишава обема на Земята приблизително 1300 пъти. Повърхността му е газообразна.

Пръстените на Сатурн са въртящи се късове от лед и скали. Той е най-леката планета и ако би могъл да се пусне във вода, би останал да плава на повърхността й.

Уран е открит от астронома Уилям Хершел през 1781 г. Най-големият от деветте му пръстена е широк 50 км.

Намиращ се на около 1600 км от орбитата на Уран, Нептун е почти толкова студен, колкото откритият Космос.
Плутон е класифициран като планета джудже през 2006 г., заедно с по-голямата 2003 UB313. Плутон е още по-отдалечен от Слънцето от Нептун. Церера (в астероидния пояс) също е планета джудже.