Разглеждат проект за строителството на 7,5 км от пътя Белица - Загражден
Секция: Автомобили
02 Август 2019 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разглеждат проект за строителството на 7,5 км от пътя Белица - Загражден

/КРОСС/ Целта на АПИ е работата на обекта да започне колкото се може по-скоро

Подготвя се техническият проект за строителството на 7,5 км от път III-8611 Белица - Загражден. Амбицията на Агенция „Пътна инфраструктура" е работата на обекта да започне колкото се може по-скоро. Третокласният път осигурява бърза връзка на жителите на Баните, Давидково и Загражден с област Пловдив и е алтернатива на път II-86 Пловдив - Асеновград. Проектът е на стойност 4 124 136 лв. и е включен в годишната програма на АПИ за 2019 г., като се предвижда цялостната реализация да приключи през 2020 г.

Трасето на отсечката, която ще бъде изградена, преминава през тежък планински терен. Пътят е строен преди повече от 50 години, с тесен и неотговарящ на класа на пътя габарит, слаба пътна конструкция и лошо отводняване. Асфалтовата настилка е с малка ширина, в изключително лошо състояние, разрушена или липсваща. Предвид сложността на трасето, в хода на проучвателно-проектантските работи възникнаха редица въпроси, свързани с уточняване на обхвата на пътя и укрепване на пътната конструкция с оглед осигуряването на нормативно определения габарит, което наложи взимането на допълнителни решения от страна на проектанта и възложителя.

В момента се извършва преглед на проектната документация и проектът се съгласува със заинтересованите експлоатационни дружества и институции, чието съдействие, разрешение или становище е необходимо за реализирането на проекта. След като проектът бъде приет следва издаване на Разрешението за строеж и стартиране на същинските строителни работи на терен и подписване на протокол за откриване на строителната площадка. Периодът за приемане и одобрение на проекта и издаване на разрешението за строеж не е включен в срока на договора, тъй като е необходимо технологично време за спазване на нормативно определените процедури по Закона за устройство на територията и приложимите нормативни разпоредби.

С изпълнението на обекта, който е от изключително значение за жителите на област Смолян, ще се подобрят технико-експлоатационните характеристики на третокласния път, ще се осигури безопасност на движение, ще се намалят амортизационните разходи на превозните средства и времето за пътуване.