Младите социалисти от Европа обсъдиха отношенията между ЕС и Русия с Кристиан Вигенин
Секция: ПОЛИТИКА
03 Август 2019 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младите социалисти от Европа обсъдиха отношенията между ЕС и Русия с Кристиан Вигенин

/КРОСС/ „Позицията на БСП е за преразглеждане на политиката на санкции - 5 години след въвеждането им те с нищо не са допринесли за постигането на целите, които преследват. Очевидно е необходим план за тяхното поетапно отпадане, паралелно със засилване на диалога ЕС-Русия." Наред с това, по думите на Вигенин, е необходимо да се очертаят не само различията, но и общите теми, по които може да се работи съвместно - борбата с тероризма, промените в климата, поддържането на международния правен ред, киберсигурността и др.

Вигенин подчерта, че самият Европейски съюз трябва да засили своята роля в глобален план - да бъде по-самостоятелен и да подхожда с по-голямо самочувствие в отношенията и с другите глобални сили като САЩ и Китай. Във външнополитически план е необходима по-добра координация и изграждане на истинска Обща външна политика.

В дискусията бяха засегнати и въпросите за енергийната сигурност, вкл. Северен поток 2, Турски поток и развитието на газопреносната инфраструктура в региона на Югоизточна Европа, отношенията с Източните съседи на ЕС и по-специално политиката към Грузия и Украйна, намесата в политическия процес в отделни страни-членки и нуждата от по-добра регулация на национално и европейско равнище, заплахите за глобалната сигурност във връзка с оттеглянето на САЩ и Русия от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

На въпрос от участниците за отношенията между България и Русия, бившият външен министър подчерта, че те имат исторически корени и в последно време е налице засилване на контактите на най-високо равнище с посещения в Русия, като даде за пример това на президента. Той подчерта, че има положително развитие по отношение на културния и образователния обмен, но в търговията дисбалансът в ущърб на България е огромен заради вноса на енергийни ресурси от Русия, който не може да се компенсира с ограничения обем на българския износ.