Подреждат 400 чифта обувки пред вътрешното министерство в Румъния
Секция: СВЯТ
03 Август 2019 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подреждат 400 чифта обувки пред вътрешното министерство в Румъния

/КРОСС/ Множество румънци се събраха днес пред сградата на министерството на вътрешните работи, за да подредят 400 чифта обувки, колкото са безследно изчезналите деца в страната в рамките на една година, съобщава сайтът Зиаре.

Необичайната демонстрация е вдъхновена от случая с 15-годишната Александра, която беше отвлечена и убита в южния град Каракал.

Представители на опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) заявиха, че според официални данни в Румъния миналата година са обявени за изчезнали 4000 малолетни, от които 3600 са били открити в последствие. 410 деца деца не са намерени, информира БТА.

"За да привлечем вниманието към трагедията в Каракал ще поставим 400 чифта обувки за всяко дете, което изчезва годишно, пред министерството на вътрешните работи в събота, 3 август, от 11.05 часа, когато Александра за първи път се обадила на телефон 112", се посочва в съобщение на НЛП-Букурещ.

Петнайсетгодишното момиче изчезна в сряда, на 24 юли, след като се качило на минаващ автомобил от своето село за Каракал. В четвъртък то се обадило три пъти на телефона за спешна помощ, като казало, че е отвлечено от някакъв мъж. Службата за спешна помощ не успяла веднага да установи откъде идва обаждането и полицията отишла в дома на мъжа едва в петък сутринта, около 19 часа след обаждането на момичето.

Заподозреният за нейното убийство 66-годишен мъж е задържан, а при обиск в дома му са открити овъглени останки от тяло и вещи, принадлежащи на изчезналото момиче. Той призна, че е убил две тийнейджърки.

Скандалният случай доведе до оставката на вътрешния министър Николае Мога.

Днес Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма потвърди официално, че анализираната ДНК от костите, открити в дома на заподозрения Георге Динка в Каракал, съвпада с тази на момичето, предаде Медиафакс.