Лекар посочи болестите, при които трябва да се контролира яденето на диня
Секция: Здраве
04 Август 2019 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекар посочи болестите, при които трябва да се контролира яденето на диня

/КРОСС/ При някои заболявания консумацията на диня трябва да бъде внимателно контролирана или е по-добре изобщо да се избягва.

Олга Саакян, общопрактикуващ лекар от най-високата категория, разказа за това кой не трябва да яде диня или кой трябва да я използва в строго дозирана доза. Според експерта динята е плод, който много рядко предизвиква алергични реакции.

По принцип употребата на висококачествена диня в разумно количество (до 0,5 кг на ден) не може да навреди на благосъстоянието и да провокира странични ефекти - но това е, ако човекът е здрав.

Въпреки това, казва лекарят, употребата на диня може да доведе до усложнения в случай на редица нарушения - в частност, тези:
уролитиаза
нарушение на потока на урината,
аденом на простатата,
следоперативни адхезивни процеси.

Хората, които имат тези проблеми, е по-добре да не хапват диня или да ядат в много малки количества.

Олга Саакян също счита за необходимо да се ограничи употребата на пъпеши при хора с високо ниво на калий в кръвта. Тези, които страдат от това нарушение, не трябва да ядат повече от едно парче пъпеш на ден.

"Необходимо е да се контролира количеството консумирана диня в случай на сърдечни заболявания, придружени от задържане на течности и оток, в случай на колит и нарушения на стомашно-чревния тракт", казва лекарят пред вестник Argumenty i Fakty.

Олга Саакян съветва да хапваме диня отделно от останалите храни. Изядената веднага в големи количества диня може да причини диария, подуване на корема, гадене или лошо храносмилане. В такава ситуация е необходимо да се използват лекарства, предписани от лекар, пише zdrave.to.