Пластичните операции - най-печелившият сектор в здравния туризъм в Турция
Секция: Здраве
04 Август 2019 18:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пластичните операции - най-печелившият сектор в здравния туризъм в Турция

/КРОСС/ По улиците на Истанбул, в курортите и хотелите особено през летния сезон често може да видите мъже с боядисани глави или с бинт на челото. Мнозинството са млади хора, но не са малко и тези над 40-годишна възраст. Друга често срещана гледка са жени с лека превръзка на носа...

Това са част от пациентите, които идват в Турция специално за пластични операции. По данни на експертите приходите от пластичните операции надхвърлят 1 млрд. долара. Седемдесет на сто от клиентите, които ползват услугите на турските специалисти, са от европейските страни, а 30 на сто - от арабския свят, посочват експертите.

Според д-р Сервет Терзилер от Външноикономическия здравен съвет през последните 10 години Турция все повече излиза на преден план в света по извършването на пластични операции. По думите му присаждането на коса и пластичните операции са водещите браншове в развитието на здравния туризъм, на който Турция сложи началото преди десетина години.

През последните 2-3 години силно е нараснал броят на пристигащите за тези услуги от Европа и е надхвърлил броя на тези от арабския свят, които преди това държаха първенството. Специално летният сезон е най-натовареният в тази сфера в Турция поради естеството на интервенциите, за които този сезон се посочва като най-удачен. Освен това пациентите прекарват по този начин и ваканцията си в страната.

По думите на д-р Терзилер в Турция вече има много добри специалисти и натрупан опит в присаждането на коса, като турските специалисти използват над 10 метода, които са най-модерните в света. Клиниките разполагат с най-съвременна техника, операциите са роботизирани, много разпространено е лечението с лазерна техника, към което и много жени проявяват интерес.

Не на последно място е и положителното отношение от персонала в Турция към чуждестранните пациенти.

Но в същото време той смята, че в последно време има известно отстъпление по отношения на стандартите, отнасящи се до хигиената и стерилността при пластичните интервенции. "Необходимо е да се засили контролът върху клиниките, върху всички звена, които са ангажирани в тези сектори", посочва той.

Според д-р Терзилер 1 млрд.долара е малко за здравния туризъм на Турция в сравнение с приходите в световен мащаб в тази сфера, възлизащи на 120 млрд. долара. Приходите на Идния, САЩ, Германия, които са водещи в този сектор, далеч надхвърлят тези на Турция, отбелязва той.