Жителите на созополското село Атия искат референдум за изграждането на депо за опасни отпадъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2019 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жителите на созополското село Атия искат референдум за изграждането на депо за опасни отпадъци

/КРОСС/ Жителите на созополското село Атия започват петиция с искане за референдум относно изграждането на депо за опасни отпадъци до къщите им.

Притесняваме се от боклуците и химикалите, които биха се съхранявали на площадката, просто тук не им е мястото. Има сметище общинско, има голям терен, бившата мина Червено знаме - защо не направиха едно сметище за такива отпадъци до него. Там наблизо няма никакво село, а тук всички отпадни води биха минавали през нашето село. Това каза във включване в БТВ „Тази сутрин" Кирил Петров, който живее на около 100 метра от площадката в депото за строителни отпадъци, предвидена за съхранението на опасни такива.

Аз разбирам хората и техните притеснения, защото най-вероятно не са били достатъчно информирани. В същото време това, което започва да се изгражда по пилотния проект по българо-швейцарската програма, наистина това е било депо за строителни отпадъци и за електронно, електрическо оборудване, за което са проведени процедури по екологичното законодателство. След 2015 година депата не подлежат на ОВОС, тъй като в това строително депо, в него е одобрен подробния устройствен план на община Созопол. Това каза във включване сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова. Тук трябва да се уточни, че площадката никога не е била предвидена и няма да е депо за съхранение на опасни отпадъци, а площадка за временно съхранение. Всички общини до края на 2020 година трябва да имат такива изградени центрове, за да могат да изпълнят целите по закона за управление на отпадъците и когато тези центрове събират отпадъците от бита - лекарства, батерии, телевизори, компютри, след това се предават на фирми, които ги обработват, третират или оползотворяват, каза още Тонка Атанасова.