БАБХ започва проверки в личните стопанства за живи прасета
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2019 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 БАБХ започва проверки в личните стопанства за живи прасета

/КРОСС/ От днес служителите на агенцията по безопасност на храните започват проверки в личните стопанства на хората в 20-километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета.

Срокът за това изтече в петък. В Пловдивска област първо ще се проверяват селата около Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем.  Ако собствениците не са спазили предписанията на агенцията ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните.

"Проверките в Пловдивско започваме от селата, намиращи се около свинекомплекса в Белозем. Това съобщи пред Радио Пловдив д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Той посочи, че експертите от дирекцията ще обикалят заедно с местните кметове, имат подкрепа и от полицията. Днес на тяхно разположение са осем полицейски екипа. До обяд кметовете ще представят списъците на собствениците на домашни прасета в населените места. Искрено се надявам, че няма да имаме затруднения, заяви д-р Янков.

Той подчерта, че всеки случай ще се разглежда поотделно, тъй като е възможно да има стопани, които имат желание да умъртвят животните, но времето да не им е стигнало.

Ако бъдат намерени домашни прасета, случаите ще се решават първо от областната епизоотична комисия, а също и от националния щаб, обясни директорът на ОДБХ в Пловдив.  Ще дадем предписание на стопаните в рамките на 24 часа да заколят животните си. Другите ще бъдат евтаназирани. Ще има и повторни проверки, посочи д-р Янков.

От 150 до 1 000 лева е глобата за отглеждане на животни в неидентифициран обект и при неспазване на условията, уточни експертът.  На въпрос ще бъдат ли глобявани всички собственици, тъй като домашните прасета не са регистрирани, Янков не отговори директно. Само посочи: И мен катаджиите ме глобяват. Законът трябва да е еднакъв за всички.

Очаква се до края на седмицата проверките в Пловдивско да приключат. Няма сигнали за нови заразени животни на територията на Пловдивска област, посочи д-р Янков. От днес се забранява и достъпът на туристи до хижа "Здравец", за да се избегне възможност за разпространение на заразата.

Очаква се днес да започне евтаназията на 8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен.

До момента у нас са установени 30 огнища на заразата при домашни животни и 27 при диви прасета. Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път да заличи 20% от индустриално отглежданите прасета у нас.