Захарова обвини САЩ и Германия в намеса заради протестите в Москва
Секция: Русия
05 Август 2019 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захарова обвини САЩ и Германия в намеса заради протестите в Москва

/КРОСС/ Говорителят на руското външно министерство обвини американското посолство в Москва и "Дойче веле", че са призовавали за участие в неразрешения протест в столицата, завършил със стотици арести.

След митинга заради недопускане на опозиционни кандидати до общинските избори на 8 септември Захарова каза за телевизия "Россия 1", че Русия ще се обърне както към САЩ, така и към Германия заради случващото се. По думите ѝ дипломатическата мисия публикувала маршрута на демонстрацията "минута по минута", предаде ТАСС.

Тя не навлезе в подробности. Нито на сайта на посолството, нито в профилите във "Фейсбук" и "Туитър" е публикувана подобна информация. Вчера обаче посолството използва профила си в "Туитър", за да заяви, че "властите (в Русия) продължават да ограничават правата на гражданите на израз на мнение чрез свободни и честни избори и провеждане на мирни сбирки, гарантирано от конституцията (на Русия)". Действията на властите "нарушават правата на гражданите на всестранно участие в демократичния процес", продължава съобщението.

"Дойче веле", международната мрежа на Германия, се финансира пряко от германския бюджет, рускоезичната ѝ редакция обяви действията на протестиращите за борба за честни избори. След протеста Берлин обяви, че арестите са "несъразмерни" спрямо мирния характер на събитието, и призова за освобождаването на демонстрантите. Подобни позиции дойдоха от Лондон и Париж, както и от Европейския съюз.

Междувременно руското посолство в Лондон нападна британските медии заради това, че нарушавали принципа на безпристрастност при отразяването на митингите в Москва. "Отново сме принудени да отбележим предубедените и лишени от обективност материали в британски медии, посветени на арестите на незаконно протестиращи граждани (в Москва)", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС и БТА. "Освен това активното участие на представители на британски медии в митингите, както и нагледното нарушение на принципа за безпристрастност при отразяването на тази тема ни кара да мислим за тяхна ангажираност и непосредствен интерес от дестабилизирането на вътрешнополитическата обстановка в нашата страна", подчертава посолството.

В изявлението се подчертава, че в самата Великобритания организаторите на масови безредици могат да получат затвор до 10 години, а британската полиция има правото да решава самостоятелно за използването на физическа сила и помощни средства при провеждането на неразрешени или забранени масови прояви, които пречат на транспорта. Руските дипломати подчертават също, че протестите в Москва "нямат нищо общо с демокрацията и свободата на изразяване".

Според правозащитници задържаните на вчерашния митинг са над 1000. Полицията обяви, че броят им не надвишава 600 души.