Приходите от туризъм в Турция са скочили с близо 10% и са над 12,6 милиарда долара
Секция: Туризъм
05 Август 2019 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приходите от туризъм в Турция са скочили с близо 10% и са над 12,6 милиарда долара

/КРОСС/ Чуждестранните посетители и турските граждани, пребиваващи в чужбина и пристигнали в Турция на почивка през първата половина на текущата година, са похарчили около 1,55 милиарда долара за дрехи и обувки по време на престоя си, показват официалните статистически данни.

Приходите от туризъм в Турция са скочили с близо 10% през периода януари-юни, достигайки над 12,6 милиарда долара, според Турския статистически институт (TurkStat), съобщи „Дейли Сабах".Средният разход на посетители през периода януари-юни възлиза на 649 долара на турист. Туристите, почиващи в Турция през този период, са изразходвали 9,66 милиарда долара за лични разходи и 2,94 милиарда долара за пакетни почивки, показват данните. Разходите за транспорт в Турция и международните превози представляват около една четвърт от личните разходи на туристите и са в размер на 2,5 милиарда долара, последвани от разходи за храна и напитки с 2,4 милиарда долара.

Разходите за транспорт не са се променили в сравнение със същия период на 2018 г., докато разходите за храна и напитки са намалели с 3,6%.

Разходите за настаняване и здравеопазване са съответно около 1,44 милиарда и 537 милиона долара. Туристите са похарчили 152 милиона долара за спорт, образование и култура и над 51 милиона долара за туристически услуги.

Дрехите и обувките имат 12% дял, възлизайки на близо 1,55 милиарда долара. Посетителите също са похарчили 545 милиона долара за сувенири и 52 милиона долара за килими