Иззеха близо 1.3 кг златни накити, укрити в лекарствени опаковки на Капитан Андреево
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2019 16:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иззеха близо 1.3 кг златни накити, укрити в лекарствени опаковки на Капитан Андреево

/КРОСС/ Близо 1.3 кг златни бижута на стойност над 90 000 лева откриха при съвместна проверка на лек автомобил митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване", Териториална дирекция Южна морска и гранични полицаи от ГД „Гранична полиция".
На 02 август, на трасе „Входящи автомобили и автобуси" на ГКПП "Капитан Андреево" пристига лек автомобил с швейцарска регистрация, влизащ в страната от Турция. В автомобила пътували съпрузи с двамата си синове, швейцарски граждани и техен близък, турски гражданин.
Превозното средство е селектирано за щателна проверка, при която митническите служители откриват дамска текстилна чанта, пълна с медикаменти в различни опаковки. В част от опаковките вместо лекарства са открити, увити в салфетки, изделия от жълт метал - пръстени, медальони, гривни, синджири, обици, монети и колан. Според експертизата на вещото лице откритите накити с общо тегло 1273.74 грама са от 22 каратово злато и са на стойност 96 720 лева.

В хода на проверката е установено, че чантата е собственост на съпругата. Бижутата са иззети и подлежат на отнемане в полза на държавата. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

Към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1, буква Д от НК е привлечена 50 годишна, швейцарска гражданка. От началото на годината до момента, митническите служители на МП "Капитан Андреево" са задържали близо 12 кг златни и 3 кг сребърни накити, на обща стойност над 700 000 лева.