България да излезе с позиция за Истанбулската конвенция пред съда на ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
07 Август 2019 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България да излезе с позиция за Истанбулската конвенция пред съда на ЕС

/КРОСС/ Асоциация общество и ценности изпрати днес писмо до министъра на външните работи, в което апелира страната ни да излезе с позиция по отношение на Истанбулската конвенция до Съда на ЕС, съобразена с решението на Конституционния съд, който я обяви за несъответстваща на конституцията ни.

Писмото е във връзка с искането на Европейския парламент на Становище от Съда на Европейския съюз (ЕС), по въпроса за присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. Европейският парламент гласува искането на становище на 4 април 2019 г. То е регистрирано като Avis 1/19 от Съда на ЕС на 9 юли 2019 г. От момента на изпращане на искането, всички държави-членки и институции на ЕС, включително и България могат да се намесят чрез писмени позиции.

В писмото се посочва, че намесата на България е важна с оглед да бъде подкрепено и запазено ограниченото присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция. Същото се подкрепя от решението на Съвета на ЕС.

В случай на по-широко присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция европейското законодателство ще се ползва с предимство пред българското в сферите на образованието, родителските права, половата идентичност и др. "Това грубо ще наруши не само Конституцията на страната ни, но интересите, достойнството и свободата на българските жени, деца и родители", се посочва още в писмото.

В писмото са повдигнати въпроси за това дали страната ни е информирана от Съда на ЕС и ще участва ли с позиция относно присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция.

То е изпратено до външния министър, с копие до министър-председателя, министъра на правосъдието, народните представители от 44-то Народно събрание, Светия Синод и медиите.

През октомври м.г. Асоциация общество и ценности, заедно с над 50 граждански организации и стотици граждани у нас, настояха България да излезе с ясна позиция против ратификацията на Истанбулската конвенция в ЕС и да оттегли подписа си, с оглед решението на Конституционния съд.