Посланникът на Кувейт посети Плевен по покана на Румен Петков
Секция: ПОЛИТИКА
07 Август 2019 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланникът на Кувейт посети Плевен по покана на Румен Петков

/КРОСС/ По покана на председателя на ПП АБВ Румен Петков, посланикът на държавата Кувейт в Република България Н. Пр. Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики беше на посещение в Плевен, където се срещна с кмета на общината Георг Спартански, с ректора и почетния ректор на Медицинския университет в Плевен - проф. Славчо Томов и проф. Григор Горчев.
В Медицинския университет в Плевен беше направена презентация на модерни техники за лазерни операции, както и на серията от възможности, които дават съвременните технологии за комуникация между медицински екипи в реално време. Посланик д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики даде висока оценка на Медицинския университет и пое ангажимент да съдейства за привличане на студенти от Кувейт, както и за обмяна между академичните среди на плевенския Медицински университет с медицински университет в арабската държава. Посланик д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики отправи покана на с ректора на Медицинския университет проф. Славчо Томов за посещение в Кувейт.
Посланик д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики пое ангажимент да съдейства за побратимяване между Плевен и град в Кувейт, което да даде нов тласък на взаимоотношенията изобщо между България и арабската държава - и в икономически, културен и политически план и най-вече, възобновяване на високото търговско салдо отпреди 1989 година. Н. Пр. Ал-Атиики отбеляза, че само в рамките на неговия мандат близо 1200 жители на Кувейт са направили инвестиции по Черноморието, той заяви готовност да съдейства за това и в град Плевен - в сферата на медицината, земеделието, животновъдството. По негово настояване в летния сезон се осъществяват и редовни полети между Кувейт и българското Черноморие.
Н. Пр. Ал-Атиики подчерта задоволството си от това, че ПП АБВ допринася в огромна степен за възобновяване на отношенията между България и арабските страни и в частност, Кувейт.
Срещите в Плевен бяха осъществени със съдействието на Анастас Терзобалиев, съветник на партията по арабските въпроси.