Виенската болница спира трансплантациите на бял дроб за чужденци
Секция: Здраве
07 Август 2019 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Виенската болница спира трансплантациите на бял дроб за чужденци

/КРОСС/ Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след добрата новина, че е успешна трансплантацията на бял дроб на българка, стана ясно, че Виена вече няма да приема чужденци. 28-годишната Илияна беше първата от списъка с чакащи бял дроб, която сбъдна мечтата си.

Илияна Христова: Искам да благодаря на всички дарители, защото това се случва благодарение на тях. Както и на моя донор и семейството, защото за тях това може да е смърт, но спасяват по този начин други хора. Добрата новина обаче беше помрачена. Първата от 2 години насам трансплантация на бял дроб на българин се оказва последна засега. Поне докато се намери нова болница, която да се съгласи да сключи споразумение с България. Австрия, за съжаление, отказва да продължи с трансплантациите на чужденци.

Росен Иванов, директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор": Съвършено ясно ни беше казано, че това не е отношение към България. Най-общо казват, че имат прекалено голям брой чакащи австрийци и не могат с тях да се справят. Вероятно това са проблемите.

А щастието на майката на Илияна се превърна в призив към министерството.

Галина Христова, майка на Илияна: Призивът ми към Министерството е да търсят и други възможности, не само във Виена трансплантират. Германия също е вариант, Англия, Франция.

Такъв път към други европейски болници вече се търси. Засега без резултат. 18 души остават в списъка, за да чакат нова надежда.

Галина Христова, майка на Илияна: Искам да им кажа, че шанс винаги има.