Над 20 милиона евро костват на руската хазна пожарите в Сибир
Секция: Русия
07 Август 2019 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 20 милиона евро костват на руската хазна пожарите в Сибир

/КРОСС/ Площта на горските пожари в Сибир надхвърля 1,5 милиона хектара по данни от тази сутрин. Това заяви говорителят на регионалния клон в Новосибирската област на руското министерство на извънредните ситуации, предаде ТАСС.По думите на говорителя Павел Винаков на територията на Сибир има 248 огнища на горски пожари. В Красноярския край огнищата са 111 с обща площ над 800 хил. хектара, в Иркутска област - 136 пожара с площ над 600 хил. хектара. Има още три пожара в Омска област, два в Томска област и един в Алтайския край.

За погасяването на пожарите са мобилизирани силите на шест административни единици в Сибирския федерален окръг. На земя работят 505 човека и 29 единици техника, а от въздуха действат четири самолета Бе-200, три хеликоптера Ми-8, един хеликоптер Ми-26 и един самолет Ил-76, посочват ТАСС и БТА.

Икономическите щети, нанесени от огнената стихия в Красноярския край, може да възлязат на не по-малко от 1,5-2 милиарда рубли (20 650 - 27 533 млн. евро). Това съобщи в Новосибирск министърът на горското стопанство на Красноярския край Дмитрий Маслодудов. Той уточни, че съществуващата методика оценява само икономическата стойност на дървесината, без да отчита щетите върху екосистемата и добави, че сега се разработва комплексна методика за оценка на щетите.