Завърши поклонническият път "Рилският чудотворец" (снимки)
Секция: Православие
08 Август 2019 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Завърши поклонническият път "Рилският чудотворец" (снимки)

/КРОСС/ На Преображение Господне завърши шестдневния поклоннически път "Рилският чудотворец", който започна на 1 август от старинния храм "Св. София" в столицата. Тазгодишният път бе десети по ред, който и съвпадна с 550-та годишнина от възвръщането на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир.

В маршрута се включиха почти 200 души от столицата, страната и чужбина. Поклонничите минаха през живописните планини Витоша и Рила, като навсякъде бяха посрещани гостопреиемно от местните хора, които всяка година с нетърпение очакват походниците.

В първия ден, по традиция, пристигайки вечерта в палатковия лагер около хижа Боерица и пред хижа Планинарска песен участниците се представиха и споделиха своите впечатления от придишни години или своите очаквания в първото си участие в тази инициатива. Всяка сутрин и в продължение на целия ден на различни места поклонниците четоха и части от акатиста на св. Йоан Рилски, написан от Неврокопския митрополит Борис, за когото през 2016 г. Св. Синод стартира процедура по канонизация.

Местните хора се бяха погрижили да нагостят участниците с топла постна гозба. Препятствие за поклонниците бяха метереологичните условия, които тази година бяха особено лоши, но това пък не помрачи тяхното желание да достигнат до пределите на Рилския манастир.

За първа година край Белчин се включиха и 30 младежи от Духовно-прасветния център "Св. Архангел Михаил" към Варненска и Великопреславска епархия.

На 4 август бе отслужена св. Божествена литургия в храма в с. Клисура "Св. вмчк Димитър" от архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия в съслужение с ставр. ик. Ангел Ангелов, прот. Сава Кокудев и свещ. Венцислав Попванов. Мнозина се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след което се отправиха по Лакатишка рила в посоха хижа Рилски езера. На 5 август бе отслужен водосвет на езерото Бъбрека, а след това поклонническата група бе посрещната от Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий и братството на Рилската св. обител. Епископ Евлогий приветства участниците, като подчерта особената силна молитва на св. Йоан Рилски, както и подвига, който хората извършват всяка година.

На Преображение Господне поклонниците взеха молитвено участие в тържествената св. литургия, причастиха се и се поклониха на гроба на св. Йоан Рилски, където бе отслужен акатист към покровителя на България.

Поклонническият път "Рилският чудотворец" се провежда от 2010 г., като всяка година се включват все повече и повече православни християни. Инициативата е благословена и от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и се осъществува съвместно с Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Столична община. Тази година старитира и официален сайт на инициативата, който може да посетите тук - http://www.rilskipoklonnik.bg.

Източник Българска патриаршия
Снимки: Пенка Христова