ООН: 70% от непокритите с ледници почви се превръщат в пустиня
Секция: Наука
09 Август 2019 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ООН: 70% от непокритите с ледници почви се превръщат в пустиня

/КРОСС/ Над 500 милиона души по света обитават райони на ерозия, предизвикан от климатичните промени, показва доклад на комисията по промените в климата към ООН, цитиран от "Свободна Европа". Документът е подготвен от над 100 експерти от 53 страни.

Като фактор за засилването на парниковия ефект, водещ до затоплянето на планетата, е посочено отглеждането на едър рогат добитък наред с други дейности от земеделския сектор.Една четвърт от парниковите газове идва от селското стопанство и дейностите, свързани с използването на земите.

Едно от решенията, посочени от експертите, е намаляването на консумацията на месо и млечни продукти за сметка на повече продукти от растителен произход.

Според документа от 1200 страници, 70 на сто от свободната от ледници земя вече е деградирала и е негодна за селскостопански дейности.

Деградацията води до превръщане на съответните райони в пустиня, отбелязват авторите. Те отбелязват и значим страничен ефект на този процес - деградацията на почвата понижава способността й да поглъща въглерода, поради което се увеличава съдържанието на парникови газове в атмосферата.

Водните пари, въглеродният диоксид и метанът се трите най-разпространени парникови газа, отговорни за глобалното затопляне.

В доклада се посочва още, че 820 милиона души страдат от недохранване, а същевременно една трета от храната, която се произвежда, се изхвърля.

По-рано експертите предупредиха, че повишаване на средната температура на планетата от два градуса е границата, след която следват катастрофални последици за човечеството. През 2017 г. обаче от ООН обявиха, че и повишение от 1.5 градуса може да се окаже критично.

Авторите на документа призовават всички държави да се ангажират с устойчиво използване на земята и ограничаване на парниковите газове преди да е станало твърде късно.

На 23 септември в централата на ООН в Ню Йорк ще се проведе световен форум на високо равнище по промените в климата. Очаква се в него да вземат участие държавни лидери от над 120 страни.