Митрополит Николай ще отслужи богослужение за Богородица в Червената църква
Секция: Православие
11 Август 2019 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрополит Николай ще отслужи богослужение за Богородица в Червената църква

/КРОСС/ Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерното богослужение с молебен канон към Света Богородица в Червената църква в Перущица.Според църковния устав по време на Богородичния пост, от 1 до 14 август, всяка вечер в храмовете се отслужва молебно последование, в което се изпросва молитвеното застъпничество и закрила на Света Богородица.

Богослужението на 11 август ще се извърши под открито небе в една от най-емблематичните ранносредновековни базилики от V век, носеща името на Божията Майка, пред чудотворната икона на св. Богородица „Златна ябълка".

На по-малко от един километър от Перущица се намира уникалната Червена църква или руините на "Червената черква", както е наричана от местното население.

"Червената църква" има забележителна архитектура, строителни особености и се определя, заедно с още три подобни християнски постройки - църквата на Богородица, издигната около 400 г. в Атина, тази в Охрид от IV век и подобна в Лин, Албания от VI век, като едно от оригиналните произведения на балканска строителна школа предшественици издигането на храмови постройки като църквите "Св.Сергий и Вакх" и Св. София в Константинопол през "Златния век" на източната римска империя при император Юстиниян I през първата половина на VI век.

В своя най-пълен архитектурен вариант в този от V-VI век червената църква е постройка, увенчана с купол издигнат върху централната част и с полукръгли ниши към четирите посоки на света. Стените са били облицовани с мраморни плочи до два метра височина от пода, който също имал настилка от мрамор. През втория период на строителство сградата се отличава с две предверия. През третия период около X - XI век се възстановява само централната част на сградата. Сградата е изписана със стенопис, която е един от забележителните паметности на раннохристиянската храмова живопис на Балканите.Близостта на водоизточници и добрите условия за живот на мястото, където е издигната червената църква определят населването на този терен от IV хилядолетие преди новата история.

Първата християнска култова сграда, построена на това място е мартирий. В нея се съхраняват мощи на мъченици от Тракия, загинали за тържеството на вярата по време на гоненията на християни в Римската империя в края на III и началото на IV век. /