Подписаха договора за модернизацията на железопътния участък Костенец -Септември
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Август 2019 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подписаха договора за модернизацията на  железопътния участък Костенец -Септември

/КРОСС/ Днес беше подписван договора за модернизацията на железопътен участък Костенец-Септември.
Събитието се проведе в сградата на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) в присъствието на инж. Златин Крумов - заместник генерален директор ДП НКЖИ, инж. Галина Василева - директор на дирекция „Координация на програми и проекти" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, инж. Пламен Митов - заместник ръководител на проекта и други. Господин Крумов изказа своята благодарност към Изпълнителя по отношение на участието му в обществената поръчка и пожела успех и спорна работа занапред както на Изпълнителя и Надзора, така и на ръководителя на проекта и своите колеги.
Изпълнител на договора е ДЗЗД Костенец - Септември 2018, състоящо се от фирмите „Транс логистика" ЕООД, „Контратас Иглесиас" АД и „Аркада Къмпани" АД, а неговата стойност е 379 989 739,23 лева без ДДС.
Оценката на съответствие и строителен надзор по проекта ще се извърши от Обединение ИВЕР ДЗЗД, състоящо се от фирмите „Ив контрол Варна" ЕООД, „Етаконс" ООД и „РПА" ООД като стойността на сключения договор е 8 268 287, 30 лева без ДДС.
Железопътният участък Костенец - Септември е част от глобалния проект „Модернизация на железопътната линия София - Пловдив", който е важен елемент от коридорите на Транс-Европейската транспортна мрежа. Проектът е от стратегическо значение, не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа. Чрез реализацията на този проект ще бъде завършено цялостното модернизиране на железопътната линия София - Пловдив и ще се разреши едно от основните затруднения пред Паневропейската железопътна мрежа в Югоизточна Европа, намираща се на пътя на най-кратката връзка между Западна и Централна Европа, Близкия Изток и Азия.

Железопътната линия София-Пловдив е и сред най-важните железопътни връзки в страната с важно регионално икономическо и стратегическо значение, като линия съединяваща едни от най-големите индустриални центрове София с Пловдив, Бургас, Стара Загора и цялата югоизточна България. След реализирането на проекта скоростите в участъка Костенец-Септември ще бъдат както следва 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни влакове.
Модернизация на жп участък Костенец-Септември, част от проект „Модернизация на жп линия София-Пловдив" се осъществява с 85% съфинансиране от Механизма за свързване на Европа (МСЕ).