Откриват Научноизследователски институт към Медицинския университет - Пловдив
Секция: Здраве
13 Август 2019 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриват Научноизследователски институт към Медицинския университет - Пловдив

/КРОСС/ Министерският съвет одобри откриването на Научноизследователски институт в структурата на Медицинския университет - Пловдив. Предложението е на ректора и на Академичния съвет на висшето училище.

Институтът се създава с цел обединяване на изследователската дейност на преподаватели, студенти и докторанти, осигуряване на по-високо качество на научните изследвания, създаване на възможност за иновации, привличане на интелектуален потенциал, развитие на научно сътрудничество с други организации в страната и чужбина, както и участие в изследователски мрежи.

В института ще се провеждат изследвания в областта на молекулната и регенеративна медицина, транслационната невронаука, съвременните технологии в денталната медицина, симулационно-обучителните технологии, иновативните диагностични подходи, химикофармацевтичните иновации в персонализираната медицина, иновативните нанотехнологии, детското развитие и безопасността на пациента в хирургията.

Откриването на научноизследователски институт в структурата на Медицинския университет е част от мерките, заложени в Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014 - 2020 година и Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020.