Инфлацията през юли с 0,8 на сто
Секция: ИКОНОМИКА
14 Август 2019 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инфлацията през юли с 0,8 на сто

/КРОСС/ През юли 2019 година потребителските цени в България нарастват рязко след техен силен спад месец по-рано, докато годишната инфлация се повишава по-слабо и продължава да отстъпва от петгодишният връх, отчетен през април, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през юли с цели 0,8% спрямо юни, когато се понижи с 0,6%, като това е най-солидният месечен растеж на инфлацията от началото на 2017-а година насам.

На годишна база потребителската инфлация през юли се повиши слабо до 2,9% от 2,8% през юни и след като през април тя достигна отново петгодишния връх от 3,7%, отчетен през октомври 2018-а година (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода август 2018 - юли 2019 нараства с 3,3% спрямо периода август 2017 - юли 2018 година.

През юли цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 0,3% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия - с 0,2%, а цените на облеклото и обувките отчитат силно понижение с 2,9 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива обаче нарастват с 1,2% спрямо предишния месец, тези за здравеопазване се увеличават с 0,1%, докато транспортните цени - с 0,4%. Силен ръст през летния отпускарски месец бележат цените за развлечения и култура - скок с 6,6% и за ресторанти и хотели - с 2,8%.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повишава през юли с цели 1,3% спрямо юни, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо юли 2018-а) се ускори до 2,6% от 2,3% месец по-рано, но все още продължава да отстъпва от многогодишния връх от 3,6%, достигнат през октомври 2018-а година.

Данните на НСИ са знак за известно засилване на инфлационния натиск в разгара на лятото, но като цяло инфлацията сякаш опитва да стабилизира под 3 на сто.