Започва битката за София, според социолози Мая Манолова води
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Август 2019 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва битката за София, според социолози Мая Манолова води

/КРОСС/ Първите социологически изследвания преди битката за София показват, че Мая Манолова има преднина пред останалите претенденти. Изследването е на „Маркет линкс" и е поръчано от „Оффнюз".

Резултатите са прогнозни, защото все още не е ясно дали тези кандидати ще се борят за кметския стол на столицата наесен, коментира в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" социологът от „Маркет линкс" Добромир Живков. Ако Йорданка Фандъкова се кандидатира, тя получава 23% одобрение, а кандидатът на „Спаси София" Борис Бонев - 7%. Това не е решаващ резултат повече от 2 месеца преди изборите. Отношението на г-жа Фандъкова е поляризирано, но тя има своите шансове. 40% от софиянци биха гласували за кандидат, който не е партиен, коментира още Добромир Живков. Той обясни, че Борис Бонев е непознат кандидат за широката аудитория, но печели доверие, защото работи в гражданския спектър. По думите на Живков, след като стане ясен представителят на „Демократична България" - има голям шанс за разместване на електоралните нагласи.

Първите данни показват още, че Десислава Иванчева би спечелила 3% одобрение, а Костадин Паскалев като евентуален кандидат на БСП ще събере 2%.

При гласуването за общински съвет - най-голямо доверие получават ГЕРБ с 22%, следвани от БСП и „Демократична България" с 12%. Основните притеснения на столичния електорат са свързани с екологията, чистотата на въздуха, трафикът и презастрояването.