220 пожара само за денонощие са вилняли у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Август 2019 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
220 пожара само за денонощие са вилняли у нас

/КРОСС/ 220 пожара е имало през изминалото денонощие на територията на България. Това каза директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов в БТВ „Тази сутрин". Той допълни, че огънят е засегнал над 26 хил. дка горски фонд. Той посочи, че той е наредил спирането на движението по АМ „Струма", където пожар в депо за отпадъци затвори пътното съоръжение. При висока температура огънят е изключително опасен за подобен тип съоръжения - стоманобетонна конструкция. Може да е фатално, затова съоръжението не се пуска, трябва да се обследва ситуацията и да не се поема излишен риск да пуснем движението, допълни Николов. Той посочи, че собствениците на обекта са се опитали да го убедят, че пожарът е умишлен. „Към момента това не ни интересува - дали е умишлено или по друг начин. Разследва се, ще стане ясно как", допълни шефът на пожарната.

Главен комисар Николов поясни, че има няколко работни версии за причините за пожара - умисъл, при извършването на товарно-разтоварни дейности или неволно изхвърлена цигара. Това са леснозапалими вещества и материали. Опасни са, защото при изгарянето си образуват изключително гъст дим с цялата Менделеева таблица, която е опасна за хората. За радост, бързо успяхме да поставим измервателни станции и да получим доказателство, че не е опасно, допълни той.

Директорът на Пожарна безопасност заяви, че трети ден огнеборците се опитват да овладеят огъня на сметището в Шишманци. В Свищов обстановката също е усложнена заради силния вятър, но ситуацията е под контрол - 50 дка е засегнатата площ, а на терен работят над 30 пожарникари. Принуди да вкараме тежка техника, с която да заградим сметището, за да не се разпространи в гората. То е характерно с това, че до края на тази година трябва да бъде рекултивирано на 100%, а проблемът е нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, заяви Николов и каза още, че шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" е подал разпореждане да бъдат проверени всички участъци от магистрали, където има сметища.

Щефът на пожарната заяви, че през нощта е евакуиран цял хотел във „Велинград". Над 200 души бяха изведени, без нито един да пострада. Късо съединение в сауната на СПА центъра - задимяване. Нищо опасно не е станало, защото персоналът е бил добре обучен, уточни Николов.