Пожарът на сметището в Свищов вече е локализиран
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Август 2019 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пожарът на сметището в Свищов вече е локализиран

/КРОСС/ Пожарът, който обхвана вчера сладолед 50 декара от сметището на Свищов, вече е локализиран. Днес десетки доброволци и пожарникари продължават с неговото гасене. Проблеми с овладяването на огъня създава силният вятър, има и силно задимяване.

Обстановката остава усложнена, продължава потушаването на пожара, съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев: Локализиран е към този момент, но снощи късно се изви вятър, което направи пожара неконтролируем. Пушекът се спусна ниско долу и това не даде възможност да продължат действията по гасенето".

Горящото сметище е на десетина километра от Свищов и няколко села. В тях има силно задимяване и се усеща остра миризма на изгоряло. На този етап не се предвижда евакуация на хора. Властите съветват населението да уплътни прозорците и вратите на домовете си.

Към момента няма информация от Регионалната екологична инспекция за замърсяване на въздуха от измерванията тази нощ. Няма замърсяване на въздуха и опасност на хората около горящото сметище, заяви заместник-директорът на Регионалната екологична инспекция Гинка Савчева:

„Няма превишение на измерваните показатели, които са серни окиси, азотни окиси, озон, серовъглерод и сероводород. Дори измерените стойности са много под нормите. Няма притеснение по отношение качеството на въздуха в град Свищов към настоящия момент".