Комунизмът е престъпен. Това ще пише в учебниците по история за 10-и клас
Секция: Анализи
15 Август 2019 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комунизмът е престъпен. Това ще пише в учебниците по история за 10-и клас

/КРОСС/ Във всички учебници по история за 10-и клас вече е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред сайта desebg.com

Вълчев вече е одобрил новите учебници, след като в тях са направени исканите от министерството промени. В предишния им вариант периодът на комунистическия режим, а в някои и разделът за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал.

"Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре, ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена", каза Вълчев.

Според него одобрените помагала "вече отговарят на духа на новата учебна програма" и в тях "има ясно изразено отношение към комунистическия режим".

Преди няколко месеца стана ясно, че в повечето от петте учебника по история за 10 клас на издателствата "Булвест 2000", "Анубис", "Домино", "Рива" и "Просвета" има съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г., а на места са допуснати откровени манипулации. Заради породилото се обществено напрежение министър Вълчев оповести, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да извършат определени промени в текстовете за периода 1944-1989 г. и след 1989 г.

За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. Образователното министерство прие нова учебна програма, като в нея за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока. Досега в учебниците този период бе представен в един-единствен урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до днешни дни.

България е последната страна от Централна и Източна Европа, попаднала в съветския лагер след края на Втората световна война, в която се извършва подобна образователна реформа. Другите страни като Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария отдавна направиха това.